2015. június 3., szerda

Tzatziki mentával








Az uborka ilyen nagy melegben kitűnő hűsítőnek. 
Főleg egy joghurtos öntettel, mint a tzatziki, enyhén fokhagymás, lehet készíteni kaporral, de én leginkább mentával szeretem

Hozzávalók:

60-80 dkg uborka
3-4 dl görög joghurt
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
só, bors, menta vagy ízlés szerint apróra vágott kapor




Két nagyobb uborkát hámozzunk meg, a magját kaparjuk ki, és a reszelő durva felén reszeljük le. Enyhén sózzuk meg, és hagyjuk állni.
Közben készítsük el a mártást. Használjunk görög joghurtot, az jó sűrű, mint a tejföl, ámde mégsem annyira savanyú. Ha nem kapunk akkor csepegtessük le a hagyományos joghurt savóját, ez kb 2 órát vesz igénybe. Azután 2 gerezd fokhagymát reszeljünk bele, enyhén sózzuk, frissen őrölt borsot teszünk hozzá, majd apróra vágott mentalevelet keverünk bele. Ha szeretjük citromlét is adhatunk hozzá 2-3 evőkanálnyit.



A besózott uborkának nyomjuk ki alaposan a levét, majd adjuk a mártáshoz, keverjük össze, és hagyjuk a hűtőben pihenni, hogy az ízek összeérjenek. 
Mi szeretjük magában is a nyári nagy melegben hűsítőként fogyasztani, de adhatjuk sült húsokhoz, főleg a báránysült nagyon finom vele, de grillezett zöldségekkel is nagyon jó.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...