2015. június 23., kedd

Málnahab

Gyakran nyúlok vissza gyermekkoromhoz, hiszen számomra felejthetetlen élmények történtek velünk. Szabadok voltunk, féktelenek, mindenben kanalak, de mégis egészen másak mint a mostani gyerekek. Persze a szülők, és nagyszülők is sokkal türelmesebbek voltak, hiszen a munkájuk mellett volt idejük kertet művelni, és a gyerekekkel játszani is. Sokat főztem nagymamámmal, ő tanított főzni. Neki köszönhetem, hogy szeretek, sürgölődni a konyhában.

Ilyenkor júniusban rengeteg gyümölcs érik, ilyenkor a legzamatosabbak.  Nagymamám gyakran készített málnahabot. Mi gyerekek pillanatok alatt el tudtuk tüntetni, hiszen nagyon finom gyümölcsös édesség volt.
Sokszor csak azért készült ilyesmi, mert nem tudta mit is csináljon hirtelen a sok tojásfehérjével, ami megmaradt, ha kalácsot sütött, vagy más finomságot, amihez csak a tojássárgáját kellett használni.
Hűtőnk volt, de annak csak egy jégkocka tartónyi mélyhűtő része, tehát sokáig nem lehetett gyűjtögetni a fehérjét.

Hozzávalók:

4 tojásfehérje
20 dkg málna
4 kanál porcukor
1 fél citrom reszelt héja

A tojásfehérjéket a fele porcukorral félig habbá verjük. Akkor jó ha a cukor szépen felolvad, majd hozzá adjuk a többi porcukrot, és keményre verjük. Ekkor bele tesszük a málnát, és a citromhéjat, és addig verjük, amíg a málna szét nem törik, és kemény nem lesz a hab. 

Ekkor poharakba tesszük, és pár órára lehűtjük, persze, csak ha el nem fogy közben. Ha tartalmasabbá akarjuk tenni, adjunk hozzá 1-2 dl felvert tejszínt.
Málna szemekkel vagy reszelt csokival kínáljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...