2015. június 7., vasárnap

Lóbableves

A lóbabról azt írják:

Fehérjében és keményítőben gazdag magvai kiváló takarmányt és emberi táplálékot adnak. Nyugat-Európában és a Földközi-tenger menti országokban zöld hüvelyű állapotban is igen népszerű. A kifejlett, zsenge babszemekből kiváló saláta, püré, főzelék készíthető. Zölden vitaminokban és ásványi sókban gazdag. Érett magjából régebben lisztet őröltek vagy szárazbab-főzeléket készítettek.
A száraz magban sok a fehérje, de nukleinsavak, szabad zsírsavak is vannak benne. Az őszi zöldségfélék jó előveteménye, mert nitrogénnel gazdagítja a talajt. Nagy zöldtömegével zöldtrágyázásra is kiváló.
Az óegyiptomiak a lóbab fekete foltos fehér virágát „halálvirágnak" nevezték, s az igen tápláló magokból mindig tettek a sírokba is. Ugyanakkor tisztátalan növénynek tartották, mert a holt lelkek egyik fontos táplálékának ismerték el. Ezt a szokást a görögök és később a rómaiak is átvették: a halottak túlvilági utazásához babot is tettek melléjük.
A lóbab, vagy egyes helyeken disznóbab, nagy keményítő- és fehérjetartalma miatt az ókorban is igen fontos élelem volt.A lóbab termesztéséről, és egyéb tudnivalókról bővebben olvashattok a Terebes konyhakert-ben

Évek, sőt évtizedek óta termesztjük, de van olyan, hogy elfelejtkezünk róla, és mind megesszük, és nem marad vetőmagnak való. 
Így esett ezelőtt 3 évvel is, és igen kemény utána járás után sikerült ismét beszerezni a megfelelő vetőmagot.
Sajnos a kereskedelemben nem mindig a megfelelő vetőmagot árulják, és csak silány termést eredményez, tized akkora terméssel.

Szeretjük pürének, főzeléknek, salátákba, de leginkább levesnek.
A lóbab különös előkészítést igényel. A kifejtett szemeket pár percre forró vízbe kell dobni, 


majd a kemény maghéjból ki kell nyomni, és azután felhasználni. 
Ma egy zöldséges lóbablevest készítettem, rizzsel gazdagítottam.
Hozzávalók:

40-50 dkg kifejtett lóbab 
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis fej hagyma
1 paradicsom
1/2 fehér paprika 
1 kanál sertészsír
1 kanál sima liszt 
1 kiskanál pirospaprika
1-2 marék rizs

petrezselyem zöld

A már említett módon tisztítsuk meg a lóbabot. Majd a hagymát apróra vágjuk, és a zsíron üvegesre pároljuk.
A karikára vágott gyökérzöldséget, és a lóbabot hozzáadjuk, és tovább pároljuk. 


Ezután 1 kanál liszttel meghintjük, átforrósítjuk, majd beletesszük a pirospaprikát, és felöntjük vízzel. Sózzuk, és beletesszük a paradicsomot, és a paprikát.
Amikor felforrt, hozzáadjuk a rizst, és készre főzzük. A végén apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.Természetesen adhatunk hozzá további zöldségeket, mint néhány fej gomba, zeller, zellerszár, karalábé, kelbimbó, vagy laskára vágott leveles kel, stb. ízlésünknek, lehetőségünknek megfelelően.Ha még tartalmasabbá akarjuk tenni, adhatunk hozzá csirke aprólékot. Minden a saját fantáziánkon múlik, de szerintem érdemes az étkezéseink részévé tenni ezt, a nagyon tápláló hüvelyest.Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...