A lóbabról azt írják:
Fehérjében és keményítőben gazdag magvai kiváló takarmányt és emberi táplálékot adnak. Nyugat-Európában és a Földközi-tenger menti országokban zöld hüvelyű állapotban is igen népszerű. A kifejlett, zsenge babszemekből kiváló saláta, püré, főzelék készíthető. Zölden vitaminokban és ásványi sókban gazdag. Érett magjából régebben lisztet őröltek vagy szárazbab-főzeléket készítettek.
A száraz magban sok a fehérje, de nukleinsavak, szabad zsírsavak is vannak benne. Az őszi zöldségfélék jó előveteménye, mert nitrogénnel gazdagítja a talajt. Nagy zöldtömegével zöldtrágyázásra is kiváló.
Az óegyiptomiak a lóbab fekete foltos fehér virágát „halálvirágnak" nevezték, s az igen tápláló magokból mindig tettek a sírokba is. Ugyanakkor tisztátalan növénynek tartották, mert a holt lelkek egyik fontos táplálékának ismerték el. Ezt a szokást a görögök és később a rómaiak is átvették: a halottak túlvilági utazásához babot is tettek melléjük.
A lóbab, vagy egyes helyeken disznóbab, nagy keményítő- és fehérjetartalma miatt az ókorban is igen fontos élelem volt.
A lóbab termesztéséről, és egyéb tudnivalókról bővebben olvashattok a Terebes konyhakert-ben
Évek, sőt évtizedek óta termesztjük, de van olyan, hogy elfelejtkezünk róla, és mind megesszük, és nem marad vetőmagnak való.
Így esett ezelőtt 3 évvel is, és igen kemény utána járás után sikerült ismét beszerezni a megfelelő vetőmagot.
Sajnos a kereskedelemben nem mindig a megfelelő vetőmagot árulják, és csak silány termést eredményez, tized akkora terméssel.
A lóbab különös előkészítést igényel. A kifejtett szemeket pár percre forró vízbe kell dobni,
majd a kemény maghéjból ki kell nyomni, és azután felhasználni.
Ma egy zöldséges lóbablevest készítettem, rizzsel gazdagítottam.
Hozzávalók:
40-50 dkg kifejtett lóbab
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 kis fej hagyma
1 paradicsom
1/2 fehér paprika
1 kanál sertészsír
1 kanál sima liszt
1 kiskanál pirospaprika
1-2 marék rizs
só
petrezselyem zöld
A már említett módon tisztítsuk meg a lóbabot. Majd a hagymát apróra vágjuk, és a zsíron üvegesre pároljuk.
A karikára vágott gyökérzöldséget, és a lóbabot hozzáadjuk, és tovább pároljuk.
Ezután 1 kanál liszttel meghintjük, átforrósítjuk, majd beletesszük a pirospaprikát, és felöntjük vízzel. Sózzuk, és beletesszük a paradicsomot, és a paprikát.
Amikor felforrt, hozzáadjuk a rizst, és készre főzzük. A végén apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük.
Ha még tartalmasabbá akarjuk tenni, adhatunk hozzá csirke aprólékot. Minden a saját fantáziánkon múlik, de szerintem érdemes az étkezéseink részévé tenni ezt, a nagyon tápláló hüvelyest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése