2015. február 21., szombat

Vietnámi húsgombóc édes-csípős szószban






Szeretjük az ázsiai ízeket, és viszonylag sűrűn kerül az asztalra. Legalábbis amilyen gyakran csak egy európai konyhába kerülhet. 
Leginkább édes-savanyú csirke, vagy sertés amit főzök, de kacérkodom más finomsággal is. Próbáltam már tandori csirkét, sőt kínai gombócot is főzni, kisebb-nagyobb sikerrel, de szerintem ami nem kerül a kutyák martalékává, az nem is olyan rossz.
Ezt a receptet egy alkalommal írtam le, amikor éppen a vietnámi konyha ízeit kutattam, és roppant szimpatikussá vált, hiszen a szósztól eltekintve, akár Alföldi étel is lehetne. 

Hozzávalók:

½ kg sovány darált marhahús (lehet birka is)
½ kg darált sertéshús
1 zöldhagyma apróra vágva, zöldjével együtt
1 piros paprika apróra vágva
2 gerezd fokhagyma zúzva
1 tojás
½  tk őrölt pirospaprika
½ tk finom só
¼ tk őrölt fehér bors
½ tk szárított oregánó
2 evőkanál zsemlemorzsa
1-1 kocka sajt, vagy aszalt szilva a gombócok közepébe.

mártáshoz:

¼ csésze szója szósz
½ csésze ketchup
2 ek balzsamecet
2 ek méz
1 ek barna cukor
¼ tk fokhagymapor
¼ tk őrölt gyömbér
csilipor ízlés szerint





Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és egy tepsit béleljünk ki zsírpapírral.
Gyúrjuk össze a hozzávalókat, és készítsünk belőlük egyenletes kerek gombócokat, mindnek a közepébe tegyünk egy kocka avokádót, vagy egy kocka ízletes sajtot.
Süssük az előmelegített sütőben 30 percig, vagy amíg a belseje is rózsaszínű lesz.
Közben a szósz hozzávalóit melegítsük össze, forraljuk fel, majd csökkentsük a hőt, és főzzük alacsony hőmérsékleten, időnként megkevergetve, amíg be nem sűrűsödik.

Amikor kész, tegyük bele a húsgombócokat, és 1-2 percig melegítsük össze, majd tésztával, rizzsel, vagy burgonyapürével tálaljuk.


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...