Mindenki szereti a madártejet Jó rendben nem mindenki, de szerintem aki nem szereti, az bizonyára nem a megfelelőt kóstolta.
A hűtő mélyén 8 tojásfehérje volt már eltéve, gondoltam éppen itt az ideje, hogy készüljön belőle valami.
A madártejre éppen azért esett a választás, mert egy egészen egyszerű elkészítési módon gyors desszert készíthető.
Tehát a hozzávalók:
2 l tej
2 vaníliás pudingpor (használjunk jó minőségűt)
4-5 evőkanál cukor
1/2 rúd vanília kikapart magja, vagy egy zacskó bourbon vaníliás cukor
8 tojásfehérje szobahőmérsékletű
8 kanál átszitált porcukor
A pudingot elkészítjük a szokásos módon, annyi különbséggel, hogy 2 liter tejet teszünk hozzá, vagyis az előírt dupláját, ezáltal egy híg krémet kapunk. Tálba öntjük, és hűlni hagyjuk. Én a spájzban a kőre szoktam tenni, ott lesz leghamarabb hideg.
A tojásfehérje habhoz csak akkor kezdjünk, amikor a krémünk kihűlt, hiszen gyorsan készen van. Sokan, sok helyen leírták már, hogyan kell mikróban elkészíteni, én is úgy szoktam, hiszen gyorsan kész, és roppant egyszerű.
A tojásfehérje szobahőmérsékletű legyen, mert akkor tudunk igazán sok levegőt beledolgozni, és itt az a legfontosabb, hogy minél több kerüljön bele.
Tehát a szobahőmérsékletű tojásfehérjét közepesre állított sebességű kézi habverővel, vagy robotgéppel felverjük olyan állapotúra, hogy éppen kezdjen habosodni.
Ekkor adjuk hozzá az átszitált porcukrot, és olyan keményre verjük tovább, hogy a kiemelt habverőn ott maradjon a hab, és jó csúcsos legyen. Amikor megfordítjuk, akkor sem esik össze a hab, ugyan olyan csúcsos marad.
Egy nagyobb lapostányért benedvesítünk vízzel, és a habból galuskákat halmozunk rá egymástól távolabb, hogy ne nőjenek egybe "főzés" közben.
A mikrót magas hőmérsékletre állítjuk, én 900 W -ra állítom, és egy perc alatt készre gőzölöm benne a habgaluskákat. Egy tálra csúsztatom, és hagyom kihűlni.
Ha kiszámoljuk, 4-5 adagban készítve is alig kell 10 perc hozzá. Ennél gyorsabb módja nem is lehet.
Fontos a vizes tányér, hiszen ezáltal lesznek szépen megemelkedett galuskáink, amelyek a későbbiek során sem esnek össze.
Jó étvágyat, és sikeres elkészítést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése