2009. december 16., szerda

Pozsonyi patkó


Hozzávalók:

60 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás
3 dkg porcukor
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej


máktöltelék
diótöltelék
lekenéshez: 3 tojás

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tejben cukorral felfuttatott élesztőt, a tojásokat, csipet sót, és jól összegyúrjuk, kidolgozzuk.
kb. 2 mm vastagra nyújtjuk, és 8x8 cm-es kockákra vágjuk, rátesszük a tölteléket, felsodorjuk, és kifliket formálunk belőle. Felvert tojással megkenjük, és egy óra hosszat pihentetjük.
A többszöri lekenéstől lesz márványos.
200 °C -os előmelegített sütőben megsütjük.

Mák töltelék:

10 dkg mák
5 dkg mazsola
1,5 dl forró tej
2 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
1/2 citrom reszelt héja

A cukorral elkevert mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a megmosott, megszárított mazsolát, a mézet, reszelt citrom héjat, esetleg fahéjjal is izesíthetjük.

Dió töltelék:

10 dkg darált dió
7,5 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg mazsola
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál baracklekvár
pici rum vagy rumaroma

A dióval elkevert cukrot leforrázzuk a tejjel, hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát, reszelt csokival, baracklekvárral, citromhéjjal ízesítjük





Pozsonyi patkó


Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...