Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás
3 dkg porcukor
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
só
máktöltelék
diótöltelék
lekenéshez: 3 tojás
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tejben cukorral felfuttatott élesztőt, a tojásokat, csipet sót, és jól összegyúrjuk, kidolgozzuk.
kb. 2 mm vastagra nyújtjuk, és 8x8 cm-es kockákra vágjuk, rátesszük a tölteléket, felsodorjuk, és kifliket formálunk belőle. Felvert tojással megkenjük, és egy óra hosszat pihentetjük.
A többszöri lekenéstől lesz márványos.
200 °C -os előmelegített sütőben megsütjük.
Mák töltelék:
10 dkg mák
5 dkg mazsola
1,5 dl forró tej
2 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
1/2 citrom reszelt héja
A cukorral elkevert mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a megmosott, megszárított mazsolát, a mézet, reszelt citrom héjat, esetleg fahéjjal is izesíthetjük.
Dió töltelék:
10 dkg darált dió
7,5 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg mazsola
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál baracklekvár
pici rum vagy rumaroma
A dióval elkevert cukrot leforrázzuk a tejjel, hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát, reszelt csokival, baracklekvárral, citromhéjjal ízesítjük
60 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás
3 dkg porcukor
1,5 dkg élesztő
1,5 dl tej
só
máktöltelék
diótöltelék
lekenéshez: 3 tojás
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tejben cukorral felfuttatott élesztőt, a tojásokat, csipet sót, és jól összegyúrjuk, kidolgozzuk.
kb. 2 mm vastagra nyújtjuk, és 8x8 cm-es kockákra vágjuk, rátesszük a tölteléket, felsodorjuk, és kifliket formálunk belőle. Felvert tojással megkenjük, és egy óra hosszat pihentetjük.
A többszöri lekenéstől lesz márványos.
200 °C -os előmelegített sütőben megsütjük.
Mák töltelék:
10 dkg mák
5 dkg mazsola
1,5 dl forró tej
2 evőkanál cukor
2 evőkanál méz
1/2 citrom reszelt héja
A cukorral elkevert mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a megmosott, megszárított mazsolát, a mézet, reszelt citrom héjat, esetleg fahéjjal is izesíthetjük.
Dió töltelék:
10 dkg darált dió
7,5 dkg cukor
1 dl tej
5 dkg mazsola
1/2 citrom reszelt héja
2 evőkanál baracklekvár
pici rum vagy rumaroma
A dióval elkevert cukrot leforrázzuk a tejjel, hozzáadjuk a rumba áztatott mazsolát, reszelt csokival, baracklekvárral, citromhéjjal ízesítjük
Pozsonyi patkó
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése