2009. december 21., hétfő

Diós és mákos beigli



sütés előtt


sütés után





kóstolva

Először a tölteléket készítjük el. 40 dkg mák, jó sok citromhéj, mazsola ízlés szerint.
Felforralunk 25 dkg cukrot 2,5 dl vízzel és a mákra öntjük. Vagyis leforrázzuk a mákot. 
Akinek nem elég édes még több cukorral is készítheti. 

A dió töltelék ugyan ez, 40 dkg dióbél, mazsola ízlés szerint,  őrölt fahéj, ezt forrázzuk le 25 dkg cukorral, amit 2,5 dl vízzel forraltunk sűrűre.
A töltelékeket 3-3 adagra osztjuk.

A tészta hozzávalói:


90 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg zsír
10 dkg porcukor
3 dkg élesztő
1 dkg só
2 tojás sárgája
1 dl tejszín
1,5 dl víz


A lisztet tálba szitáljuk, beletesszük a zsiradékokat, a porcukrot, a sót, a tojássárgáját a tejszínt, rámorzsoljuk az élesztőt, és annyi vízzel, hogy jó kemény tésztát kapjunk összegyúrjuk. kb fél órát a hűtőben pihentetjük. 

Azután hat felé osztjuk, kicipózzuk, és pihentetjük újabb fél órát.

Fél óra múlva elnyújtjuk, megtöltjük a töltelékkel, összetekerjük, tepsibe tesszük. Ugyan ezt csináljuk az összes tésztával, és azután lekenjük tojássárgájával, kb. 2-3 óra múlva tojásfehérjével. 
Én ezt este készítem el és reggel sütöm. Miután kihűlt sokkal könnyebb szeletelni.




Posted by Picasa

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...