2014. szeptember 4., csütörtök

Őszibarackos pite



Tegnap egy csomó őszibarackot kaptam anyukámtól. Logikusnak látszott, egy finom gyümölcspite készítése. Szeretem, mert gyorsan készen van, és általában mindenki szereti.

A tésztát a már bevált pitetészta receptje alapján készítettem, és őszibarack szeletekkel megtöltve sütöttem meg. 

Ráadásul kedvelem a szaggatott virágokból formázott pitetészta lefedését, nemcsak szép, egy finom réteg is a tetején. Vastagon megszórva cukorral.

És mivel tejszínhab is van a hűtőben, ma azzal tálalom, az őszibarack szerintem nagyon kedveli a tejszín édességét.

A tésztához a hozzávalók a következők:


35 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin
½ tk só
2 evőkanál cukor
5 evőkanál tejszín

Mindent robotgépbe tettem és a késes adapterrel összedolgoztam a hozzávalókat, és egy műanyag zacskóban ment a hűtőbe. 




Pihent, amíg az őszibarackot  megmostam, kimagoztam, és előkészítettem a tölteléknek valókat. Egyúttal előmelegítettem a sütőt 180 fokosra.


A töltelék hozzávalói:


1 kg őszibarack 
10-15 dkg kristálycukor
2 evőkanál keményítő
1-2 tk fahéj

1 tojássárgája a teteje megkenéséhez
1-2 evőkanál kristálycukor a megszóráshoz


Az őszibarackot meghámozzuk, kimagozzuk, és felszeleteljük. Hozzáadjuk a cukrot, a keményítőt, és a fahéjat.




Egy nagyobb tortaformát kivajazunk, lisztezzük, a tésztából az egyharmadát levágjuk félretesszük. 






A többit kinyújtjuk fél cm vastagságúra, és a tortaformát a kinyújtott tésztával kibéleljük.
A forma oldalára is tegyünk tésztát, kanalazzuk bele a tölteléket, hajtsuk rá a töltelékre a tészta oldalát. Azután a maradék tésztából készítsünk egy szintén félcentisre nyújtott lapot, és szaggassunk belőle kerek, vagy virág formákat. 








Szépen rakjuk a tetejére, felvert, pici vízzel hígított tojássárgájával kenjük be, szórjuk meg cukorral, és az előmelegített sütőben fél óra alatt süssük meg.





A formában hagyjuk hűlni, mert a gyümölcs levet ereszt, és a keményítőnek idő kell, hogy megkösse. Ahogy hűl, egyre inkább kezd besűrűsödni. Langyosan vagy teljesen kihűlten tálaljuk, tetejére tejszínt tehetünk.








2014. szeptember 2., kedd

Csalamádé




Tavaly készült ez alapján a recept alapján az első adag. A családnak nagyon ízlett, ezért most megosztom ígéretem szerint a receptet.
Ez a csalamádé kicsit macerásnak tűnik, de megéri a fáradságot. Gyakorlatilag az előkészületek kerülnek több időbe, a többi már a kétszeri lé forralással is csak rövid időt vesz idénybe. De megéri, mert az így eltett savanyúság nem romlik meg, bár érdemes felbontás után hűtőben tartani. 
1 kg-nyi csalamádéhoz a következő anyagok kellenek. Ahány kiló csalamádét szeretnénk készíteni, az alapanyagokat annyiszor szorozzuk meg. Tapasztalatom szerint 5 db 7,2 dl-es üvegbe 3 kg szükséges. Persze ez változhat, mert a nedvesség és a szárazanyag tartalomtól.
40 dkg uborka
25 dkg zöldpaprika
10 dkg zöldparadicsom
16 dkg káposzta
5 dkg sárgarépa
4 dkg vöröshagyma
A káposzta kivételével mindent gondosan tisztítsunk meg, és szeleteljünk fel. A káposzta külső leveleit távolítsuk el, és vékonyan azt is vágjuk vagy gyaluljuk. Az előkészített anyagokat gondosan keverjük össze és sózzuk meg 3-4 dkg sóval, és hagyjuk pihenni 24 órát. Közben néhányszor kavarjuk meg. Ezután nyomkodjuk ki a levét, de igyekezzünk a zöldségeket nem összetörni, és szorosan rakjuk az elkészített tiszta üvegbe.

Készítsük el a felöntő levet. Minden liter léhez vegyünk 7,5 dl vizet, (vagyis a víz és az ecet mennyisége adja az 1 liter felöntő levet), 5 dkg cukrot, 0,5 g fekete borsot, 
pár babérleve, szegfűborsot, mustármagot, és 2,5 dl 10 %-os ecetet, 1 g szalicilt, vagy nátrium-benzoátot. Forraljuk fel és öntsük az üvegekbe még forrón, a légbuborékokat egy kanálnyél segítségével távolítsuk el. Csak borítsuk be, vagy tegyük rá a tetejét, de még ne zárjuk le az üvegeket. Másnap öntsük le a lét, ismét forraljuk fel, öntsük a zöldségekre, de most azonnal zárjuk le a tetejét csavaros tetővel, vagy celofánnal. Tehetjük címkézés után a polcra.




2014. szeptember 1., hétfő

Régi-módi vaníliás keksz




Szeretem a békebeli kekszeket, egy pohár teával, a kezemben a keksszel, csak bámulok ki az ablakon, és merengek, vajon mennyi eső eshet még úgy a földekre, hogy ne jöjjön el az özönvíz. Forgatom, nézem rajta a porcukor bevonatot, és arra gondolok, gyerekként mennyire szerettem amikor a cukor felröppent harapáskor, és még az orrom is csupa fehér lett. Persze nevettünk rajta, ittunk hozzá kakaót, mert akkor még nem forrócsokinak hívták, csak egyszerűen kakaónak. Mama főzte hozzá a kakaóporból, cukorból, és vízből a szirupot, és igazi tejbe öntötte, összeforralta, és már merte is a kis merőkanállal. Mindig került a tetejére csodás tejszínhab, hiszen mi voltunk neki a minden. 
Kapjunk gyorsan  észbe, és írjuk le a receptet. 

Ez a nosztalgia egyre inkább a hatalmába kerít. Mitől lehet ez?

Mama receptje szerint a hozzávalók:

20 dkg vaj (vagy margarin)
25 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 tojás fehérje
1 vaníliás cukor
1 csipet só

Elkészítése:

Krémesre keverjük a lágy vajat a cukorral, a csipet sóval, a vaníliás cukorral, és a tojásfehérjével. 
Hozzáadjuk a lisztet, és simára keverjük. Egy csillagcsöves habzsákba töltjük, és W vagy S formákat nyomunk egy tepsibe. Lehetőség szerint tegyünk bele sütőpapírt, de mivel vajas tészta, könnyen elválik a tepsitől.
Közepesen forró 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Figyeljünk rá, mert amikor a széle kezd színt kapni, akkor van készen.




Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk.




2014. augusztus 30., szombat

Tepertős pogácsa élesztő nélkül



Igyekszem az élesztőt kiiktatni étkezéseimből, mert kellemetlen tüneteket produkál. Éppen ezért kísérletezem a hagyományos ízek eléréséért.
Szeretem a tepertős pogácsát, de eddig általában élesztővel készítettem, hajtogattam, kenegettem, szóval minden finomságot megadtam neki azért, hogy azután ő is kényeztessen ízével bennünket.

Ez a mostani hagyományosnak mondható, hiszen a kész pogácsa szinte megszólalásig hasonlít az igazira. 
Elkészítése pedig a következő:

hozzávalók

50 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg vaj vagy margarin, zsírral is nagyon jó
2 egész tojás
1 teáskanál só
tejföl
25 dkg darált tepertő
ízlés szerint őrölt bors

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, a sóval, és a zsiradékkal elmorzsoljuk. Legjobb ezt robotgépben végezni. Azután hozzáadjuk a tojásokat, és annyi tejfölt, hogy rétestészta keménységű legyen. Ha szeretjük őrölt borsot is tehetünk a tésztájába, még ízletesebbé válik.





Most a tésztánkat elnyújtjuk, és a darált tepertőt rákenjük, majd összehajtogatjuk, és fél órát pihenni hagyjuk. Azután elnyújtjuk, összehajtogatjuk, és pihentetjük. Még egyszer megismételjük a nyújtás hajtogatást, és azután ujjnyi vastagra elnyújtjuk, bevagdossuk, és apró pogácsákat szaggatunk belőle. 



Tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük és 25 perc alatt 180 fokosra melegített sütőben megsütjük.








2014. augusztus 29., péntek

Gnocchi (nyokki) bazsalikomos paradicsommártással



Rengeteg paradicsom van a kertben, és a paradicsomvész már felvetette a fejét. Mit lehet csinálni, menteni a menthetőt.
Éppen ezért a mai ebéd gnocchi paradicsommártással. És mivel bazsalikommal tele a kert, jó sokat tettem bele, hogy még inkább ízletes legyen.

Hozzávalók 

320 ml sűrűre főzött paradicsom püré
1/2 fej vöröshagyma
15 dkg sonka

bors
oregánó
cukor
2 evőkanál olaj
nagy csokor bazsalikom

Az olajat felforrósítjuk, és az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk benne. Hozzáadjuk az apróra vágott füstölt sonkát, azt is átpirítjuk majd a paradicsom pürét is beletesszük. Ekkor sózzuk, borsozzuk, és egy kanál cukrot is hozzáadunk, hogy az ízek jól harmonizáljanak. Addig pirítjuk, amíg a paradicsomon látszik, hogy karamellizálódik, vagyis kezd barnás lenni. Ekkor beleteszünk egy teáskanál oregánót, és felöntjük kevés vízzel. Addig főzzük, míg a hagyma szétfő benne, a vizet mindig apránként pótoljuk.
Mielőtt a tüzet elzárnánk alatta hozzáadjuk a felvágott bazsalikom leveleket, de azzal már csak átforgatjuk, hogy éppen csak kicsit fonnyadjon meg a bazsalikomlevél.




Gnocchival tálaljuk. Természetesen más kifőtt tésztát is adhatunk mellé, de a házi gnocchi nem sok idő alatt elkészíthető.

Hozzávalók:

2 közepes burgonya 
5 dl liszt
csipet só
1 egész tojás

A burgonyát megfőzzük, és összetörjük, hagyjuk hűlni, majd hozzáadjuk a csipet sót, a tojást, és a lisztet.



Összegyúrjuk, és letakarva 10-15 percet pihentetjük.
Azután felvágjuk,



 és a részeket kb 1 cm vastag rúddá sodorjuk, majd felszeleteljük.



Azután egy villa segítségével megformázzuk. 



Hagyhatjuk úgy is, hogy csak egyet sodrunk rajta, mint a nudlival szoktuk, 


de sokkal finomabb, ha a villával formázzuk, mert a szósz így sokkal jobban tud rajta megtapadni, hiszen a vájatok megtelnek a finom paradicsomos mártással.



Bő forró sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük,





és a bazsalikomos mártással nyakon öntjük. egyet rottyantunk rajta, és forrón parmezánnal, vagy egyéb kemény reszelt sajttal megszórva tálaljuk.







2014. augusztus 27., szerda

Kakukkfüves gyúrt házi tészta






A mai tészta a kakukkfüves - szeretem a tésztát is fűszerezni, finom, élvezetes ízek alakulnak ki.
Nálam a bevált arányok körethez - mert szeretem köretként is használni, -



50 dkg liszt (fele rétesliszt, fele sima liszt)
4 egész tojás
1-2 evőkanál olíva, vagy más növényi olaj
1 tk szárított, vagy 1 evőkanál friss apróra vágott kakukkfű



Az olajat akkor használom, amikor szeretném, hogy igazán ne tapadjanak össze a tésztaszálak, hiszen nincs annál kiábrándítóbb, mint mikor egyben ki akar jönni a tálból az egész tészta.




Összegyúrom, én robotgépbe teszem, a műanyag keverőt használom, és miután a liszteket összekeverem, az olajjal összehabart tojást lassan hozzáöntöm. Hagyom 1 percig dolgozni a gépet, majd lisztezett deszkán összegyúrom. Pihentetem 30 percet, 




Először félbe, majd 4-4 részre vágom


 A tésztagéppel 1-es fokozaton átengedem 2-3 -szor, mindig félbehajtva a tésztát, ezután 6-os fokozatig elnyújtom, és egy abroszon hagyom szikkadni, mielőtt felvágom.




Forró sós vízben a frissen gyúrt tészta 2-3 perc alatt kész. Úgy mondta nagymamám, hogy amikor a víz színére jön, egyet rottyan és lehet szűrni. 




Ne felejtsük el hideg vízzel leöblíteni, hiszen ezáltal a tészta további fővését akadályozzuk meg, nem lesz csirizes, hanem szépen szálára esik szét.



Én ma egy gombás-tejszínes csirkemell csíkokhoz tálaltam amihez kimondottan passzolt a kakukkfüves tészta.
De természetesen bármi kedvetekre valóval lehet kínálni.



Jó étvágyat, és sikeres tésztakészítést!




2014. augusztus 24., vasárnap

Egyszerű Ír szódás kenyér





A kenyerek a gyengéim. Imádok kenyeret sütni, és szinte minden nap gyakorlom is ezt a gyönyörű tevékenységet. Ahogy a lisztből és kovászból kiteljesedik a napi kenyerünk, nálam még mindig felér egy csodával. Előfordul, hogy nem sikerül tökéletesre, de rájöttem annak mindig oka van. Vagy az időjárás, vagy pedig a lelkiállapotom, de ok nélkül nem történhet. A lisztet gyakorlatilag egy helyről szerzem be, és eddig semmi gondot nem észleltem. A Jászberényi liszt bevált, bál általában keverni szoktam, Nagyi titka kenyérliszttel. 
Most viszont egy ír szódás kenyér készítésére adtam a fejem. Kíváncsi vagyok az ízére, állagára. Bevallom nem biztos, hogy a kedvenceim közé fog tartozni, valahogy az élesztővel készült burgonyás fehér kenyér ami a nagy kedvencem, de nyitott vagyok az újra.

A hozzávalók 

60 dkg liszt ami nálam a következő képpen tevődött össze. 

15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg zabliszt
10 dkg búzaliszt BL 55
25 dkg búzaliszt BL 80

2/3 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
2 evőkanál olaj
2 dl kefir
2 dl víz

A liszteket alaposan összekavartam a sóval, cukorral, szódabikarbónával, és egy mélyedést készítettem a közepébe. Beleöntöttem az olajat, majd a kefirt összekevertem a vízzel, és először csak a felét tettem bele, majd az ujjbegyemmel csipkedő mozdulatokkal összedolgoztam, közben adagoltam a kefires vizet. 

Lágy, de nem ragadós tésztának kell lennie. Lisztezett deszkán megformáztam, kenyérsütő formába tettem, és egy mélyebb bevágást ejtettem rajta, hogy lehetőleg ne repedjen a kenyér.



180 fokosra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütöttem.



2014. augusztus 20., szerda

Mákos-lekváros vízen kullogó





Nagymamám sokszor készített vízen kullogót. Hol ilyen-hol olyan töltelékkel, de mindig imádtuk. Ha nem tudta mi legyen a vasárnapi asztalon, gyorsan összegyúrta, és délben már illatozott a vaníliás porcukorral meghintett finomság.


De volt olyan, hogy kolbászhússal töltötte meg, vagy akár levétől lecsepegtetett, átdarált disznópörkölttel, de ettük májasan, káposztásan, és nem is tudom hány féle képpen. Mindig finom és megunhatatlan volt.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 tojás
1/2 tk só
2 dkg élesztő 
2,5 dl tej
1 evőkanál cukor
7,5 dkg margarin

A tejet megmelegítjük, és feloldjuk benne a cukrot, és az élesztőt, hagyjuk hogy felhabosodjon.
Közben a tojást a sóval összehabarjuk, és hozzáreszeljük a margarint.

Azután beleöntjük a felhabosodott tejes élesztőt, majd részletekben beleszórjuk a lisztből 45 dkg-ot. 5 dkg lisztet elteszünk a nyújtáshoz.





Alaposan összegyúrjuk, rugalmas, sima tésztává, majd beletesszük egy nagyobb edénybe töltött hideg vízbe.
Hagyjuk kelni. 10 perc alatt feljön a víz tetejére, és kiemelkedik a vízből.



További 10 perc elmúltával már sokkal jobban kiemelkedik. Akkor jó, ha már alig van a vízben, nagy része kint van belőle.

Jól meglisztezett deszkára tesszük, és elnyújtjuk. 





Véletlenszerűen megrakjuk a töltelékekkel. Én jelen esetben a következő töltelékeket tettem bele felváltva:

10 dkg darált mák
5 dkg cukor
0,5 dl tej

A tejet felforrósítottam, és a cukorral összekevert darált mákhoz öntöttem, majd hagytam hűlni. A lekvár egy kis üveg csilis-csokis meggylekvár volt.

Felváltva raktam a tésztára, és azután összetekertem.

Egy kivajazott, lisztezett tortaformára tettem, aminek a közepébe egy boros csuprot tettem. 




Köré tekertem,









és 20 perc pihenés után 180 fokosra előmelegített sütőben megsütöttem kb. 35-40 perc alatt.

Vaníliás porcukorral megszórtam és hagytam hűlni. 

A tölteléket készíthetjük bármiből, hiszen akár sósan, akár édesen kiváló.




2014. augusztus 16., szombat

Fűszeres paradicsom szőlővel





2 x 1,5 l-es üveghez


 2,5-3 kg paradicsom, lehetőleg apróbb szemű, kemény húsú egészséges szemek
1 db paprika édes- vagy erős (opcionális)
szőlő éretlen, esetleg félérett állapotban   

Fűszerek  üvegenként

csili ízlés szerint ½ teáskanál
fokhagyma 3 gerezd
babérlevél 2-3 db
feketebors, szegfűszeg 3-3 db
ribizli és meggyfa levél 3-3 db
tormalevél 1-2 db vagy gyökér 1-2 db
kapor 1-2 szál
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
Forralt víz



Nagyon finom fűszeres csemege, húsokhoz, sajthoz, vagy csak egy szelet vajas esetleg libazsíros kenyérhez.
Nem kell félni, nem fog felrepedni a paradicsom héja.
Először is szépen mossuk meg a paradicsomokat, és szárítsuk meg. Ugyan így járunk el a szőlővel és a levelekkel.


Az a legjobb, ha 1,5 l-es üvegeket használunk, de akár öt litereseket is alkalmazhatunk.

A megszáradt leveleket helyezzük el az üveg alján, a fűszerekkel együtt, és pakoljuk rá a paradicsomokat. A közöket töltsük ki leszemezett szőlővel. A szőlőt úgy vágjuk le a fürtről, hogy pici szárrész maradjon rajta. Közben a fokhagyma gerezdeket is tegyük az üvegekbe. A sót és a cukrot mérjük az üvegbe.

A vizet forraljuk fel, és öntsük a paradicsomokra. Hagyjuk 20 percig állni, majd öntsük le róla a vizet, és ismét forraljuk fel, és még forrón öntsük az üvegekbe, majd zárjuk le, és tegyük sötét hűvös helyre.

Ügyeljünk, hogy az üvegek jól záródjanak, mert különben forrásnak indul. Ha nem vagyunk biztosak magunkban használjuk csipetnyi tartósítószert. Jó a nátrium-benzoát, jó a szalicil, ha valaki nem idegenkedik tőle, és természetesen megfelel a kálium-szorbát, vagy bármely más tartósító, amiben bízunk. 

1-2 hónap érést számítsunk rá, akkor lesz az igazi.






Nosztalgia krémes

 Maradjunk még mindig a tojásfehérje felhasznalásánál. Süssünk-Nosztalgia krémest egyszerűen és gyorsan  Hozzávalók  3 csomag leveles tészta...