2015. augusztus 15., szombat

Töltött paprika





Úgy gondoltam ez egy olyan recept, amit mindenki tud. De a hozzám érkezett levelek elárulták, hogy ez közel sincs így. 
Bizony sokan csak mostanában szánták rá magukat, hogy főzzenek a családnak, hiszen ahogy tudatosul az emberben, hogy felnőttünk, szeretnénk mi magunk elkészíteni kedvenc ételeinket, rögtön eszünkbe jut, hogy elfelejtettük a mamától ellesni a trükköt, a receptet.
Éppen ezért egy hagyományos töltött paprika recepttel szeretnélek benneteket meglepni, ami az ahogyan én is ellestem annak idején, amikor még nem is tudtam, sőt nem is sejtettem, hogy milyen jól tettem, hogy állandóan ott lebzseltem a konyhában. 

Hozzávalók:

10-12 db húsos paprika úgynevezett TV (tölteni való) paprika
50 dkg sertéstarja
6 dkg rizs
1 egész tojás
2 dkg vöröshagyma
egy késhegynyi törött bors
5 dkg cukor
6 dkg zsír
4 dkg liszt
1-1,5 kg paradicsom, vagy 7 dl üveges sűrű paradicsom, vagy 10 dkg sűrített paradicsom
1 liter csontlé vagy húsleves

A tarját kicsontozzuk és a csontot 1-2 órán keresztül főzzük. A paprika töltelékéhez a húst ledaráljuk, és sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a nagyon finomra vágott vöröshagymát, a tojást, és a rizst. Alaposan összegyúrjuk. A paprikákat megmossuk, a végét levágjuk, és a magokat, valamint a vastag ereket eltávolítjuk. Az így előkészített paprikákat megtöltjük az elkészített töltelékkel, és egy lábasba tesszük. Ha marad ki töltelék formázzuk belőle gombócokat, és azt tegyük a paprikák mellé. A csont levest ráöntjük, és nem túl nagy lángon, majdnem puhára főzzük. Közben nem túl űrű paradicsommártást készítünk és hozzáöntjük a paprikához. Hogy szét ne essenek a paprikák inkább csak rázogatjuk, nem keverjük. Ekkor már teljes puhulásig főzzük. Tálalás előtt kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük utána.
A paradicsom mártást úgy készítjük, hogy a paradicsomot összevágjuk, kivágjuk a nem bele illő részeket, és fel tesszük főni. Amikor a héja már penderedik. lepasszírozzuk, hogy paradicsomlét nyerjünk.
A zsírból és a lisztből világos rántást készítünk amit felöntünk a paradicsomlével, és kiforralunk, majd csipet sóval és cukorral ízesítjük. Vagy a sűrített paradicsomot hígítjuk fel vízzel, és azzal öntjük fel a rántást. Továbbiakban úgy járunk el mint a friss paradicsomnál.

Kínálhatjuk magában a mártással, vagy tovább bővíthetjük a fogást sós vízben főtt krumplival.





2015. augusztus 7., péntek

Alma-répa-banán rostos üdítő






Felbuzdulva, a sok almától, ami kertünkben terem, ma ismét rostos ivólevet készítettem. és hogy ne legyen unalmas, most a következő hozzávalókból: - alma-sárgarépa-banán

Hozzávalók:

2 kg alma
1 kg sárgarépa
1 kg banán
1-1 1/2 kg cukor
20 g citromsav

Az almát és a sárgarépát megtisztítjuk, felszeleteljük. Annyi vízzel, amennyi ellepi és a citromsavval, valamint 1 kg cukorral feltesszük főni. 



Addig főzzük, amíg az alma és a répa is megpuhul. Ekkor botmixerrel pürésítjük. Természetesen használhatunk turmixgépet, vagy passzírozót is. 



A banánokat megtisztítjuk a héjuktól, és botmixerrel valamint vízzel simára pürésítjük, és a többi gyümölcs-zöldség léhez adjuk. Összekeverjük, és ezt a mennyiséget 8 liternyire vízzel felhígítjuk. 
Ha szükséges adhatunk még hozzá cukrot aszerint, amennyire édesen szeretnénk. 
De természetesen használhatunk édesítőt, vagy más cukrot is, mint pl. a gyümölcscukor, vagy kukorica cukor (fruktóz, xilit, stb) 
Felforraljuk, majd még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Azután címkézzük, és mehet a kamra polcra. 
Fogyasszuk hidegen, a felbontott üveget tartsuk a hűtőben. 
Sok sikert az elkészítéséhez. 








2015. augusztus 6., csütörtök

Sült paradicsomszósz





Akár zöldségfélékre, akár tészta szószként megállja a helyét ez az egyszerű sült paradicsomszósz 
A hozzávalók beszerzése annyira egyszerű, mint az elkészítése.

1 kg koktél paradicsom
3-4 gerezd fokhagyma
1 kis vöröshagyma
olaj
só, 
bors,
cukor
bazsalikom

A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, és egy olajozott tepsibe tesszük. a megpucolt fokhagyma gerezdeket, és a négybe vágott vöröshagymát közé rakjuk, sózzuk borsozzuk és egy evőkanál cukorral megszórjuk. Egy csokor bazsalikomot a tetejére teszünk, és a sütőben a fokhagyma és a hagyma puhulásáig sütjük 200 fokon.
Amikor megpuhultak a hagymafélék átpasszírozzuk, ha kicsit hígnak találjuk besűrítjük, szükség esetén utána ízesítjük.

Én most cukkini tócsnival és főtt rizzsel kínáltam.

A rizst sós bő vízben megfőztem, hideg vízzel öblítettem.




A tócsnihoz

2-3 közepes cukkini
2 közepes sárgarépa
1 csokor petrezselyemzöld
1 kis csokor menta levél
1/2 vöröshagyma
1 tojás
liszt
sütőpor

bors
olaj a sütéshez

A répát, és a cukkinit lereszeljük, kicsit megsózzuk, és állni hagyjuk. Közben apróra vágjuk a vöröshagymát, a petrezselyem zöldet, és a mentát.
A levétől kinyomkodott répát és cukkinit egy tálba tesszük, és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. 
Eztán olajat melegítünk és egy-egy kanállal beletéve tócsnikat sütünk.

Amikor aranybarnára sültek, papírtörlőre szedjük.

Tálaljuk!


















2015. augusztus 4., kedd

Petrezselymes vajas galuska





Vannak dolgok, amik teljesen elvarázsolnak, és tudnom kell milyen is. Így vagyok egy jó könyvvel, egy jó étellel, vagy éppen mint most egy jó körettel.
Tegnap láttam egy igazán ízletesnek tűnő vajgaluskát, amit borzasztóan egyszerűen készített el a kis hölgy, tehát adva volt, hogy nekem is kell ilyet csinálnom.
Furcsa párosítás volt, ő sült hagymával kínálta, én sült tarját készítettem hozzá. 
Gyáva voltam, nem mertem rögtön csak a galuskát kínálni, pedig mikor meghallottam a szlogent, amit annak idején a mamámtól is sokszor hallottam, tudhattam volna, mennyire igaz. 
A mondat pedig így hangzott: - Vajjal minden sokkal jobb. -És valóban. Elég lett volna némi hagymaszirom, sütve, és hozzá egy kis parmezán amivel összeolvasztjuk, és még egy kicsi, hogy a tetejére is jusson. 

De az majd legközelebb.

Most viszont az oly egyszerű petrezselymes vajas galuska receptjét hoztam, használjátok bátran, akár önálló ételként is. Finoman ráolvasztva a sajtot, nem fontos hogy parmezán legyen, bármilyen karakteres, érett sajt megteszi. 

Hozzávalók:

30 dkg sima liszt
1 nagy csokor petrezselyemzöld
2 egész tojás
2 + 2 dkg vaj
víz

A petrezselyemzöldet egy késes aprítóba tesszük, hozzáadunk 1,5 dl vizet, sót, és pulzálva apróra vágjuk. Ezután a két tojást, és a vajat is belekeverjük.
A lisztet egy tálba öntjük, és a petrezselymes folyadékkal galuska keménységű tésztát kavarunk. Ha szükséges adhatunk még hozzá vizet.

Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, és kb 2 percig főzzük. A galuskát szűrőbe öntjük, hideg vízzel leöblítjük, majd a másik 2 dkg vajjal összekeverjük. 

Én most sült tarját adtam hozzá, ami kicsit furcsán hangzik, de a pecsenyeléből készített mézes-mustáros mártás remekül harmonikussá tette a fogást. Sőt a savasságot fokoztam, egy kis frissen készült uborkasalátával.



Mindenképpen érdemes volt elkészíteni. Legközelebb az eredeti receptet mutatom meg, bizonyára megnyeri a ti tetszéseteket is.





2015. augusztus 2., vasárnap

Csirkemell csíkok sült padlizsánnal




Gyors ebéd, lehetőleg egy gyors körettel, hiszen ki szeret vasárnap a konyhában ténykedni, hacsak nem éppen ki akar tenni magáért.
Mivel egész héten minden nap sűrű napunk volt, több száz kilométerrel a hátunk mögött, a mai nap nem a nagy sütés-főzések napja lett.

Hűtőben egy csontos csirkemell, egy nagy padlizsán, fűszerek vannak a konyhában. egyszerű sült csirkemell és padlizsán fog készülni. Mellé jól illik a főtt rizs, kis petrezselyem zölddel megbolondítva, és egy jókora uborka éppen megfelelő saláta lesz belőle.

Sült csirkemell padlizsánnal

Hozzávalók:

1 csirkemell 
1 padlizsán 
2 gerezd fokhagyma
1 kicsit csípős csili
2-3 evőkanál olaj
só 
bors
1/2 citrom leve

A padlizsánt egyforma kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk állni kb 1 órát. Ez idő alatt a nedvesség egy része távozik belőle, és megváltozik az állaga.
A csirkemellet ha kell - lebőrözzük, és kicsontozzuk. majd vékony csíkokra vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott fokhagymát, mellé dobjuk a szintén apróra vágott csilipaprikát, és egy pillanatig állandóan kavarva megfuttatjuk. Hozzáadjuk a csirkemell csíkokat, és fehéredésig pirítjuk. Beletesszük a levétől lecsepegtetett padlizsánt és tovább kevergetve a padlizsán puhulásáig sütjük tovább. Legyünk óvatosak, a padlizsán csak puha legyen, ne menjen szét. Utána sózzuk, és borsozzuk, ha szükséges, majd egy fél citrom levét hozzáadjuk. Átforgatjuk, majd lefedve melegen tartjuk.

Petrezselymes rizs

Hozzávalók
20 dkg rizs

víz
olaj
só, bors, petrezselyem zöld

Készíthetnénk párolt rizst, amit a forró olajban áthevített, majd hideg vízzel felkészített rizsből csinálnak, de most egy kis csavarral, majdnem olyan jó petrezselymes rizs készült nálam.

A rizst bő vízben amiben sót oldottam fel megfőztem a rizst. Alaposan leöblítettem, majd forró olajba dobtam, villával gyorsan átforgattam, miután megszórtam pici sóval, borssal, és apróra vágott petrezselyemmel.

Ezt adtam a sült mellé. Röpke óra alatt elkészült, az uborka salátával együtt.



















2015. augusztus 1., szombat

Rostos almalé





Rengeteg almánk van minden évben. Teszek el belőle kompótnak, készítek pektint, almapürét, használom a lekvárok sűrítésére, azon kívül a nyuszikáink legfinomabb csemegéje.
Szeretjük a rostos almalét, amiből lehetetlen eleget készíteni.

Hozzávalók:

3 kg alma héjazva, magozva, kockázva
8 liter víz
20 g citromsav
1/2-1 kg cukor ízlés szerint, de használható édesítő is




A megtisztított, kockára vágott almát annyi vízzel amennyi ellepi, és a citromsavval megfőzzük. Amikor puha botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a többi vizet, és felfőzzük. A cukrot érdemes részletekben hozzáadni, és a saját ízlésünk alapján többet, vagy kevesebbet használni.




Még forrón üvegekbe töltjük, és lezárjuk, majd fejtetőre állítjuk 5 percre, és hagyjuk kihűlni. 
Másik lehetőség, hogy üvegekbe töltjük, lezárjuk, és forrástól számított 15 percig dunsztoljuk, vagy automatában 90/30 sterilizáljuk. 




2015. július 31., péntek

Sütinyalóka sütő első próbálkozás



Rendszeresen lesem a piacon az "Ócskásokat" Most egy számomra még ismeretlen sütőt találtam, ami remélem beválik, és akkor a gyerekeknek jó kis sütiket tudok majd sütni.
Sokan ajánlották a muffin tésztának a receptjét, biztosan ki fogom majd próbálni, de azt hiszen legelőször egy vajas piskóta receptje lesz az első próbálkozásom tésztája.
Egyrészt úgyis akarok egy kis szederkrémes tortácskát készíteni, és azt vajas piskótával gondoltam.

Hozzávalók 

1 csésze = 250 ml

1 1/2 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
12 dkg lágy vaj
1 csésze cukor
2 egész tojás
1 csomag vaníliás cukor 
1/2 csésze tej

A lisztet a sütőporral, és a sóval átszitáljuk, félre tesszük.
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral kikavarjuk, jó habosra, majd a tojásokat egyenként hozzáadva, azzal is alaposan eldolgozzuk. Beletesszük a tejet, és simára kavarjuk, majd 3 egyenlő részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket. Ekkor már igyekezzünk minél rövidebb idő alatt összedolgozni, nehogy túlkavarjuk.




A sütőformát alaposan kivajazzuk, belisztezzük, 



és mindbe teszünk a tésztából. majd a szintén  kivajazott, és kilisztezett tetejét rátesszük és 170 fokosra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. 



Hagyjuk kihűlni a formában. 




Amikor langyosra hűl levesszük a tetejét, és kivesszük a formából.


Persze a díszítés még hátra van.

Én most az első próbálkozásnál először is kihagytam a tejet, kemény lett a masszám. Aztán a formán túl nyomódott a tészta, és összeragadt a két része a sütőformának, amit forrón akartam levenni. 





Alaposan feltépte a sütiket, Mivel kifolyt a tészta a peremre, minden darabot körbe kellett faragnom, csak úgy tudtam kiszedni őket. De tanultam, és újabb próba következik. - Egyébként nem hiányzik a tej, mert az állag és az íz tökéletes, azért a következőből igyekszem nem kihagyni.





2015. július 28., kedd

Mikróban szárított fűszernövények







Tegnap egy főzős csoportban egyik kedves csoporttag bemutatta, milyen szép szárított fűszereket készít mikróban. Viszont a trükköt még nem árulta el. Én viszont nem tudok várni, mindent akarok mielőbb tudni. Ez olyan mánia nálam.
A lényeg, ma szedtem némi lila és zöld bazsalikomot, és kipróbáltam. 

Azt sejtettem, hogy papírtörlőt használjak, viszont nem tudtam, hogy hogyan.
Csak alá, vagy csak fölé, vagy esetleg alá is felé is, és mennyi ideig legyen bent.
Kipróbálta így is úgy is. 10 perc kísérletezés után tutira sikerült. Szép szín, kellemes illat.

A trükk pedig a következő: A bazsalikom leveleket megmossuk, megszárítjuk,levelekre szedjük, két papírtörlő közé tesszük, és egy percre 800 W-on megszárítjuk. A kész fűszernövényt aprítjuk, vagy összemorzsoljuk.
Légmentesen záródó edényben tartjuk felhasználásig.





2015. július 26., vasárnap

Fügés-túrós pite









Egy gyors pite a vasárnapi ebéd mellé. Jó, jó persze nem csak a vasárnapi ebédhez, hanem bármikor, amikor szerint csak rákívánkozunk valami gyümölcsös finomságra, készítsük el ezt az egyszerű pitét.

Alig van szükségünk valamire, hiszen a tészta egy egyszerű pitetészta, 


Hozzávalók:


1 1/4 csésze liszt
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál cukor
12,5 dkg vaj esetleg margarin
1/4 csésze jeges víz

A lisztet mérjük ki Egy tálba. 1 csésze = 2,5 dl, Majd adjuk hozzá a sót, a cukrot, és az ujjunk begyével gyorsan dolgozzuk össze a fagyos vajjal, morzsálódós állagú lesz. Öntsük hozzá 1/4 csésze jeges Vizet, és gyúrjuk össze Gyorsan, formáljuk téglalap alakúra, és irány a hűtő fagyasztó része. Természetesen csomagoljuk folpackba lehet, Vagy tegyük Egy műanyag zacskóba, mielőtt betennénk.

Amíg a tészta hűl, készítsük el a tölteléket.



Hozzávalók:

1/2 kg tehéntúró
1 egész tojás
10 dkg cukor
2 evőkanál búzadara
csipet só
kevés őrölt fekete bors
5-6 füge

A túrót összedolgozzuk a hozzávalókkal, persze a füge kivételével, Amit félbevágunk, Majd mindegyiket bevágva szív alakra formázzuk.




Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, es a sütőt 190 fokosra előmelegítjük.


A kinyújtott tésztát beletesszük egy kibélelt tepsibe egy túrótölteléket a tetejére kenjük, és a fügékkel kirakjuk, Majd megszórjuk a gyümölcsöket Egy kis barna cukorral, és az előmelegített sütőben megsütjük.





Hagyjuk langyosra hűlni, szeleteljük, és enyhén porcukorral megszórva Találjuk.





2015. július 25., szombat

Padlizsán ragu, sült fűszeres tofuval





Lehetett volna körömpörkölt, vagy rántott velő, de inkább a sült fűszeres tofu mellett döntöttem, hiszen évek óta nem került az asztalomra.
Egy gyönyörűséges padlizsán került még a terítékre, és ebből kerekedett a mai ebédem. Félek nem marad a férjemnek belőle, hiszen annyira jól esik, ez a könnyű, mégis laktató étel.
Először a ragut készítjük el.

Hozzávalók:

1 db nagy fej hagyma
1 nagy padlizsán
1 sárgarépa
1 fehér répa
2 evőkanál olaj
30 dkg paradicsom

bors
kari fűszerkeverék

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a sárga és a fehérrépát, és tovább pároljuk, amíg megpuhulnak. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és a kari fűszerkeverékkel megszórjuk, kicsit fedő alatt pároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt, és mindent puhára főzünk. 

Sült fűszeres tofu hozzávalók:

25 dkg tofu
3-4 evőkanál olaj
1/2 evőkanál liszt

cayenne bors
fokhagymapor
pirospaprika
bors

A tofut kockára vágjuk, a lisztet egy zacskóba tesszük, adunk hozzá fél tk. sót, cayenne borsot, őrölt fekete borsot, pirospaprikát, összerázzuk, majd a tofut beleforgatjuk, és forró olajban kisütjük.

A raguval tálaljuk.
Nagyon finom, izgalmas étel. Ha szeretjük a csípőset, adjunk hozzá kevés piros csilit.





2015. július 21., kedd

Angol fügés pogácsa




A füge az egyik legmegosztóbb gyümölcs. Vagy szeretjük, vagy nem, de közömbös senki nem lesz, aki megkóstolja.
Mi nagyon szeretjük, és sokféle képpen készítjük. 
Az egyik legegyszerűbb elkészítése az angol pogácsa, ami nagyon távol áll a mi pogácsánktól, hiszen amikor összeállítják a viszonylag kezelhetetlen tésztát, kerekre nyomkodják, és általában 8 cikkre vágják, majd elég meleg sütőben sütik. 
De nagy szerencse azért, hogy annak idején rátaláltam erre a receptre, mert bármilyen gyümölccsel, és itt most komolyan mondom, hogy mindegy milyen, mert jó hozzá a friss és az aszalt gyümölcs is, sőt az alaposan lecsepegtetett befőtt is.

Az elkészítése pedig mint ahogy már megszokhattátok tőlem, ez is egyszerű és gyors.

Hozzávalók:

1 csésze = 250 ml

2 csésze liszt
1/3 csésze cukor
1 csomag sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
12 dkg hideg vaj
1 csésze kockára vágott füge, vagy bármilyen más gyümölcs
1 dl tejföl
1 tojás

A sütőt előmelegítjük 200 fokosra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, és a vajat villával eldolgozzuk benne, hogy morzsa szerű legyen. Ekkor lazán átforgatjuk benne a fügét.
A tejfölt egy egész tojással összekeverünk és a lisztes keverékhez adjuk. 
Először villával, vagy egy keverővel összekeverjük, majd kézzel cipót formálunk belőle.
Lisztezett felületre tesszük, és 2 cm vastagra ellapogatjuk, megszórjuk egy kanál kristálycukorral, majd nyolc cikkre vágjuk. Áttesszük a tepsibe, és 200 fokos sütőbe 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Hagyjuk kihűlni, magában vagy sűrű joghurttal, esetleg tejföllel kínáljuk.

Sok sikert, és jó étvágyat hozzá!



Nosztalgia krémes

 Maradjunk még mindig a tojásfehérje felhasznalásánál. Süssünk-Nosztalgia krémest egyszerűen és gyorsan  Hozzávalók  3 csomag leveles tészta...