2015. július 21., kedd

Angol fügés pogácsa




A füge az egyik legmegosztóbb gyümölcs. Vagy szeretjük, vagy nem, de közömbös senki nem lesz, aki megkóstolja.
Mi nagyon szeretjük, és sokféle képpen készítjük. 
Az egyik legegyszerűbb elkészítése az angol pogácsa, ami nagyon távol áll a mi pogácsánktól, hiszen amikor összeállítják a viszonylag kezelhetetlen tésztát, kerekre nyomkodják, és általában 8 cikkre vágják, majd elég meleg sütőben sütik. 
De nagy szerencse azért, hogy annak idején rátaláltam erre a receptre, mert bármilyen gyümölccsel, és itt most komolyan mondom, hogy mindegy milyen, mert jó hozzá a friss és az aszalt gyümölcs is, sőt az alaposan lecsepegtetett befőtt is.

Az elkészítése pedig mint ahogy már megszokhattátok tőlem, ez is egyszerű és gyors.

Hozzávalók:

1 csésze = 250 ml

2 csésze liszt
1/3 csésze cukor
1 csomag sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
12 dkg hideg vaj
1 csésze kockára vágott füge, vagy bármilyen más gyümölcs
1 dl tejföl
1 tojás

A sütőt előmelegítjük 200 fokosra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A lisztet összekeverjük a cukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval, és a vajat villával eldolgozzuk benne, hogy morzsa szerű legyen. Ekkor lazán átforgatjuk benne a fügét.
A tejfölt egy egész tojással összekeverünk és a lisztes keverékhez adjuk. 
Először villával, vagy egy keverővel összekeverjük, majd kézzel cipót formálunk belőle.
Lisztezett felületre tesszük, és 2 cm vastagra ellapogatjuk, megszórjuk egy kanál kristálycukorral, majd nyolc cikkre vágjuk. Áttesszük a tepsibe, és 200 fokos sütőbe 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Hagyjuk kihűlni, magában vagy sűrű joghurttal, esetleg tejföllel kínáljuk.

Sok sikert, és jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...