2015. július 19., vasárnap

Töltött cukkini








A cukkini megunhatatlan. Akármilyen formában képes vagyok megenni. Szeretem nyersen salátának, párolva, pácolva, és töltve, szeletelve, rántva, tócsninak, és valóban bármilyen formában jöhet.



Mivel elég sokat termelünk, sőt tököt is, nem véletlen, hogy a mai ebéd ismét egy tökös, vagyis cukkinis étel. 
A kedves kis kerek cukkinik kínálják magukat, hogy töltsük meg. A töltelék lehet húsos, vagy hús nélküli. Mivel elég sok zöldséges étel volt a héten, ideje egy vasárnapi húsos, laktató ebédet felszolgálni a páromnak.


Arra gondoltam, hogy hagyományos rizses tölteléket készítek, mint a töltött karalábéhoz, vagy a töltött kelhez szoktam, abban biztosan nem csalatkozom, hiszen régóta bevált.

Hozzávalók:

2 személyre

4 db cukkini
30 dkg darált pulyka, csirke, marha, vagy sertés hús
10 dkg rizs
vöröshagyma

bors
1-2 kanál zsír vagy olaj 
reszelt sajt


A rizst feltesszük bő sós vízben főzni, és puhára főzzük, hideg vízzel öblítjük, félre tesszük.
Közben a cukkinikat megmossuk, tetejét levágjuk, és karalábé vájóval a belsejét kikanalazzuk.
A vöröshagymát kockára vágjuk, és a zsiradékon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a darált húst, és a hús fehéredéséig pirítjuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk, majd hozzákavarjuk a rizst.




A kikapart cukkiniket ezzel töltjük meg, egy tepsibe tesszük őket, majd fél dl vizet aláöntve 180 fokos sütőben megsütjük.
Ha marad ki töltelékünk bátran töltsük tökvirágba, és tegyük azt is a tepsibe.
Az utolsó 10 percben reszelt sajtot teszünk a cukkinik  tetejére, amit ráolvasztunk.

Paradicsom mártással tálaljuk.





Paradicsom mártás

hozzávalók 

1 kg érett paradicsom vagy 2 doboz konzervparadicsom
1-2 evőkanál olaj
vöröshagyma
fokhagyma

bors
cukor
bazsalikom ízlés szerint

A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és amikor megérezzük a fokhagyma illatát beletesszük az apróra vágott héjától megtisztított paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, és annyi cukorral édesítjük, hogy azért kellemesen savanykás maradjon. Amikor besűrűsödött a mártásunk apróra vágott friss bazsalikommal ízesítjük.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...