2015. július 13., hétfő

Barackos-túrós torta









A túró és a barack egy jó párosítás. Pár napja egy receptet küldött a lányom, egy - Anya megkóstolnám - felszólítással, és én mint jó anya, ma el is készítettem, és nagyon jól tettem, mert igazán finomra sikerült.



A neten barackos-túrós álomsüti néven terjed, barackbefőtt felhasználásával, én viszont szeretem a friss barack ízét, hiszen sokkal finomabb és még hozzáadott cukrot sem tartalmaz.


 A baracklekváros áthúzás csodás fényt adott neki, egy kevés porcukor pedig amivel a tetejét még megszórtam, pont elegendő édességet biztosít a friss gyümölcsnek.



A barackmagot ne dobjuk el hiszen érték

A tésztája egyszerű olajos sütőporos piskóta, ez van túróval és friss gyümölccsel felturbózva. Amilyen egyszerűek a hozzávalók annyira egyszerű elkészíteni is, mégis nagyon harmonikus, finom ízek jönnek létre.


Hozzávalók:

25 dkg liszt
15 dkg cukor
4 tojás
1 dl tej
1 dl olaj
1 sütőpor

Túró töltelék


40 dkg túró
1 tojás
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg búzadara

50 dkg friss, érett sárgabarack, vagy 1 üveg barack kompót levétől lecsepegtetve
2-3 evőkanál barack lekvár
porcukor

Legelőször a sütőformánkat vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk, azután a sütőt előmelegítjük 180 fokosra

A barackot megmossuk, kimagozzuk, és felnyolcadoljuk (kétszer hosszába, egyszer keresztbe)
Ezután elkészítjük a túrótölteléket. A túrót átnyomjuk egy burgonyatörőn, hozzáadjuk a cukrokat, és a búzadarát, az egész tojást, és alaposan összekavarjuk.




Ezután a lisztet összekeverjük egy sütőporral félre tesszük. 
A tojásokat különválasztjuk, a fehérjét nagyon kemény habbá verjük, majd a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és habosodásig keverjük. Akkor jó, ha a cukor már elolvadt benne, és szinte krémszerűvé válik. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és az olajat, összekeverjük, majd 2-3 részletben beleszitáljuk a lisztes keveréket. 
Azután a tojásfehérjehab 1/3 részével fellazítjuk, majd a maradék habot is hozzáadva összekeverjük a tésztát. A tortaformába öntjük, a túrót kanalanként eloszlatjuk a tetején, amit a kockázott barackkal fedünk. 


180 fokos sütőben 1 órát sütjük. Kb 45 perc elteltével végezzünk tűpróbát, ha ragad toljuk vissza, ha már nem ragad a belenyomott fogpiszkálóra zárjuk el a sütőt, de hagyjuk még benne pár percig nyitott sütőajtónál. 
A formából kivéve hagyjuk rácson teljesen kihűlni. Ezután melegítsünk fel pár kanál baracklekvárt, és kenjük át a tetejét, majd szórjuk meg porcukorral.

Sok sikert és jó étvágyat!



















Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...