A túró és a barack egy jó párosítás. Pár napja egy receptet küldött a lányom, egy - Anya megkóstolnám - felszólítással, és én mint jó anya, ma el is készítettem, és nagyon jól tettem, mert igazán finomra sikerült.
A baracklekváros áthúzás csodás fényt adott neki, egy kevés porcukor pedig amivel a tetejét még megszórtam, pont elegendő édességet biztosít a friss gyümölcsnek.
A barackmagot ne dobjuk el hiszen érték
A tésztája egyszerű olajos sütőporos piskóta, ez van túróval és friss gyümölccsel felturbózva. Amilyen egyszerűek a hozzávalók annyira egyszerű elkészíteni is, mégis nagyon harmonikus, finom ízek jönnek létre.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg cukor
4 tojás
1 dl tej
1 dl olaj
1 sütőpor
Túró töltelék
40 dkg túró
1 tojás
15 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
1 zacskó vaníliás cukor
5 dkg búzadara
50 dkg friss, érett sárgabarack, vagy 1 üveg barack kompót levétől lecsepegtetve
2-3 evőkanál barack lekvár
porcukor
Legelőször a sütőformánkat vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk, azután a sütőt előmelegítjük 180 fokosra
A barackot megmossuk, kimagozzuk, és felnyolcadoljuk (kétszer hosszába, egyszer keresztbe)
Ezután elkészítjük a túrótölteléket. A túrót átnyomjuk egy burgonyatörőn, hozzáadjuk a cukrokat, és a búzadarát, az egész tojást, és alaposan összekavarjuk.
Ezután a lisztet összekeverjük egy sütőporral félre tesszük.
A tojásokat különválasztjuk, a fehérjét nagyon kemény habbá verjük, majd a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és habosodásig keverjük. Akkor jó, ha a cukor már elolvadt benne, és szinte krémszerűvé válik. Ekkor hozzáadjuk a tejet, és az olajat, összekeverjük, majd 2-3 részletben beleszitáljuk a lisztes keveréket.
Azután a tojásfehérjehab 1/3 részével fellazítjuk, majd a maradék habot is hozzáadva összekeverjük a tésztát. A tortaformába öntjük, a túrót kanalanként eloszlatjuk a tetején, amit a kockázott barackkal fedünk.
180 fokos sütőben 1 órát sütjük. Kb 45 perc elteltével végezzünk tűpróbát, ha ragad toljuk vissza, ha már nem ragad a belenyomott fogpiszkálóra zárjuk el a sütőt, de hagyjuk még benne pár percig nyitott sütőajtónál.
A formából kivéve hagyjuk rácson teljesen kihűlni. Ezután melegítsünk fel pár kanál baracklekvárt, és kenjük át a tetejét, majd szórjuk meg porcukorral.
Sok sikert és jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése