2015. augusztus 1., szombat

Rostos almalé





Rengeteg almánk van minden évben. Teszek el belőle kompótnak, készítek pektint, almapürét, használom a lekvárok sűrítésére, azon kívül a nyuszikáink legfinomabb csemegéje.
Szeretjük a rostos almalét, amiből lehetetlen eleget készíteni.

Hozzávalók:

3 kg alma héjazva, magozva, kockázva
8 liter víz
20 g citromsav
1/2-1 kg cukor ízlés szerint, de használható édesítő is




A megtisztított, kockára vágott almát annyi vízzel amennyi ellepi, és a citromsavval megfőzzük. Amikor puha botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a többi vizet, és felfőzzük. A cukrot érdemes részletekben hozzáadni, és a saját ízlésünk alapján többet, vagy kevesebbet használni.




Még forrón üvegekbe töltjük, és lezárjuk, majd fejtetőre állítjuk 5 percre, és hagyjuk kihűlni. 
Másik lehetőség, hogy üvegekbe töltjük, lezárjuk, és forrástól számított 15 percig dunsztoljuk, vagy automatában 90/30 sterilizáljuk. 




5 megjegyzés:

Viktória Irázi írta...

Nagyon szuper. Alig varom, hogy lehessen almat kapni. Koszonom az otletet es a receptet.

Vicuska írta...

Ezt kipróbálom, csak még kicsit érik az almám :)

Zsóka írta...

Bátran kipróbálhatjátok körtével, őszibarackkal, azok is nagyon finomak. Alma helyett azokat használjátok. Nem győzitek majd gyártani a sok egészséges üdítőt.

Névtelen írta...

Meddig áll el, ha feltételezzük, hogy mindenki elutazik itthonról, és nem isszák meg egy nap alatt? :D

Nueva

Zsóka írta...

Mivel sterilizálva lett az üdítő, így sokáig eláll. Ha megfelelően csírátlanítottuk minimum egy évig, már ha marad belőle. Én általában 2-3-5 dl-es üvegeket használok, azok egy-két pohárra elegendőek

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...