2015. augusztus 26., szerda

Zöldséges csirke curry





Egyre inkább megszeretem az oly népszerű curry-ket. Nagyon hasonlatos a nálunk olyan kedvelt pörköltökhöz, csak sokkal gazdagabb.

A legtöbbet egy fej hagymával, egy közepes nagyságú sárgarépával, és 2-3 szálzellerrel kezdik. 

Ezeket egyforma kockára vágják, és puhára párolják. Ezután kerül bele a többi hozzávaló, ami lehet csíkokra, vagy kockákra vágott hús, paradicsom, paprika, és egyéb zöldségféle. 
A zeller nagy kedvencem minden formájában. Én még a zellergumót is szeretem. Helyettesíthetjük is a szálzellert vékonyra vágott gyenge zellergumóval. Csak ügyeljünk arra, hogy alaposan szétfőjön és ne maradjon nagyobb darab a kész ételben.

Most pedig lássuk mi is kell egy finom zöldséges csirke kariba.


Hozzávalók:

1 csirkemell 
1 fej vöröshagyma
1 chili 
1 gerezd fokhagyma
1 sárgarépa
3-4 szál angol zeller, vagy vékonyra szelt zellergumó kb. 10 dkg
1/2 dl olívaolaj
1 tk kurkuma
1 tk sárga kari por (indiai fűszerkeverék)
1 tk garam masala
2,5 dl csirke alaplé
1-1 pohár zöldborsó, zöldbab, csemegekukorica
só, bors, 

A csirkemellet csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, fehéredési sütjük egy evőkanál olajban, és félre tesszük, amíg a többi hozzávalót elkészítjük.
A vöröshagymát kockára vágjuk, a chilit félbe vágjuk, kikaparjuk a magjait, és apróra vágjuk. A sárgarépát felkockázzuk. A fokhagymát apróra vágjuk, és a kés lapjával, kevés sóval pépesítjük.
Az olajban üvegesre pároljuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a chilit, és a fokhagymát, amikor megérezzük a fokhagyma illatát, bele tesszük a kurkumát, a kari port, és a garam masalát, és együtt pirítjuk egy rövid ideig. Amikor édeskés illatát megérezzük hozzáadjuk a csirkemellet, és azzal is alaposan átforgatjuk, és felöntjük 2,5 dl vízzel, vagy csirke alaplével.Szükség esetén utána ízesítjük sóval, és borssal. Amikor a zöldségek kezdenek szétmenni, pürésedni, akkor adjuk hozzá a zöldborsót, a zöldbabot, és a csemegekukoricát. Kb 10 percig főzzük, akkorra kellőképpen besűrűsödik, megfőnek a zöldségek, és a csirkemell kellemesen omlóssá válik. A sűrűsödést segíthetjük néhány répa, és zeller szétnyomkodásával. 

Főtt rizzsel, joghurtos salátával tálaljuk.































Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...