Rengeteg füge terem szerencsére a mára már naggyá nőtt fügebokromon. Sőt drága szüleimnél is egyre több gyümölcs nő szépre, édesre.
Eddig nem sok került egészben üvegekbe, hiszen a fügelekvár és a füge chutney szinte minden mennyiségben elnyelte az érett fügéket.
Tavaly ősszel sok kicsi gyümölcs maradt a fán, aminek semmi esélye nem volt arra, hogy beérjen, a fagy már ijesztgette a termést.
Most, hogy felbontottam az üveget, mert szerettem volna tudni érdemes lesz-e az idén is így eltenni a fagyok elől, meglepetten tapasztaltam, hogy nagyon jó dolgot csináltam. Talán a zöld dió kompót volt rám hasonló hatással, de ez még azt az érzést is túlszárnyalta.
Bátran biztatok mindenkit, aki már nem tudja mit is tegyen az egyre több fügével, készítsen belőle gyömbéres fügekompótot.
Hozzávalók
1 kg nem túlérett, apróbb füge
25 dkg cukor
5 cm friss gyömbér
2 nagyobb citrom
5-6 zöld kardamom
5-10 szegfűszeg
1,5 dl víz
Az eljárás ugyan az, mint a korábban leírt füge befőtt receptjénél. a megmosott fügéket egy lábasba tesszük, és a cukrot rászórjuk, leöntjük a vízzel, és másnapig lefedve tartjuk egy hűvös kamrában, vagy a hűtőben. Másnap hozzáadjuk egy citrom kicsavart levét, a megtisztított karikára vágott gyömbért.
A másik citromos karikára vágjuk, miután alaposan megmostuk, (lehetőség szerint bio citromot használjunk, ha nincs, alaposan dörzsöljük át szódabikarbónával és mossuk meg sós vízben) remélhetőleg megszabadulunk a tartósítószer nagy részétől. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, és lefedve lassú tűzön főzzük meg a gyümölcsöt. Néha nézzünk rá kavargassuk meg. Amikor opálossá válik a gyümölcs levesszük a fedőt, és addig főzzük, amíg a szirup besűrűsödik. ekkor elosztjuk a tisztára mosott, sterilizált üvegekben. Teszünk minden üvegbe a citromkarikából, és a gyömbérből is, majd a szirupot rámerjük, hogy ellepje és lezárjuk az üvegeket. Forró vízfürdőben forrástól számított 20 percig dunsztoljuk, majd hagyjuk az üvegeket lassan kihűlni.
4 megjegyzés:
Ezer éve tervezem, hogy készítek ilyet, de nem jön össze!:( Hátom éve vettünk egy fügebokrot, tavaly már volt rajta, de későn, nem érett be. Az idén sok van rajta, de picik, zöldek, megint nem fog beérni...:( Ez késői fajta lehet - ha van ilyen. A piacon pedig drága..., úgyhogy csurgatom a nyálam, köszi!:)
Pontosan erre való ez a recept. A be nem érett fügékhez. Próbáld ki hidd el érd! :)
Szia!Nem kell megpucolni a fügét?Tényleg tartósító nélkül teszed el,és nem forr fel??
Nem kell megpucolni. Soha nem pucolni, csak mosom. Én semmibe nem teszek tartósítót. Inkább 2-szer dunsztolom.
Megjegyzés küldése