2015. szeptember 1., kedd

Csemege koktélparadicsom





Minden évben sok paradicsomot teszünk el. Most is javában tart a befőzési szezon. Minden nap szedni kell, hogy a legjobb időpontban legyen leszedve, hiszen fontos a jó íz, a megfelelő állag, és fontos, hogy a növény addig nevelje a gyümölcsét, amíg igazi édes ízét eléri.
A fajták sokasága lehetővé teszi, hogy mindenből a neki legmegfelelőbb feldolgozást készítsük, ezáltal is a választékot bővítsük.

Vagy 20 üveg paradicsomlé már pihen a kamrában, de készült már lecsó, paradicsomlekvár, és salsa is. Most a koktél paradicsomból savanyúság lesz, hiszen nagyon szép látvány télen a sültek mellett. Sőt bevallom én szeretek néha egy üveggel felbontani, és csak úgy egyet-kettőt bekapni. De tökéletes egy szelet zsíros kenyérrel is.

Hozzávalók:

1 1/2 - 2 kg koktélparadicsom
2,5 dl fehér borecet
5 dl almaecet
1 teáskanál só
12 szegfűszeg
négyszeres mennyiségű vízzel felhígítva
fokhagyma
friss rozmaring ágak

A paradicsomot megmossuk, lecsepegtetjük, és a végeit bemetsszük. Üvegekbe tesszük, szépen elrendezzük, üvegenként két gerezd tisztított fokhagymát teszünk bele, és egy-egy rozmaring ágacskát nyomunk az üvegekbe.




Az eceteket a sóval, vízzel, szegfűszeggel 10 percig forraljuk, majd a paradicsomra öntjük. Az üvegeket lezárjuk, és befőzőautomatában 90 fokon 30 percig főzzük. Azután kivesszük az edényből, és hagyjuk kihűlni. Szebbek lesznek, ha nem idegenkedünk a tartósítószertől, és a langyosra hűlt felöntőlével megtöltött üvegekbe, egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk és azután zárjuk le.


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...