2015. szeptember 26., szombat

Pulykaragu








A legfinomabb raguk egyike.Elkészíthető bárány, borjú, de akár nyúl húsból is. De nagyon finom pulykából és természetesen csirkéből is.

Ez egy olyan ragu alap, ami bármilyen zöldség felhasználásával is tökéletes étellé alakulhat. Hús helyett adhatunk hozzá kockára vágott édesburgonyát, sütőtököt, cukkinit, de nagyon finom karfiollal, bimbós kellel is. Főtt rizzsel, bulgurral, vagy kuszkusszal kiváló, de pirított kölessel, sőt pirított tarhonyával is tálalhatjuk. Vagyis egy igazi univerzális ragu, amivel bármikor kedvébe járhatunk a családnak, vagy barátainknak.

Egyik nagy előnye, hogy rövid idő alatt elkészül, és nem igényel nagy előkészületeket.




Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma
3-4 zeller szár vagy 15 dkg zellergumó vékonyra szeletelve
2-3 közepes sárgarépa
3-4 közepes paradicsom
2-3 piros csili kimagozott, de ha szeretjük a nagyon erőset, csak vágjuk karikára 
3-4 evőkanál olaj (lehetőleg kókuszolaj)

2 mokkás kanál kurkuma
2 teáskanál garam-masala
1 teáskanál pirospaprika
1 kevés cayenne bors
só 
bors

50 dkg csíkokra vágott pulykahús (comb, vagy mell)
2 teáskanál kukorica keményítő
5 dl csirke alaplé


A hagymát kockára vágjuk, a sárgarépát karikára, a zellerszárat szintén szeletekre, de ha gyökeret használunk azt inkább vágjuk vékony csíkokra, mert senki sem nagyon szeret a zellerre ráharapni. A .
A felmelegített olajban pároljuk meg a zöldségeket, majd adjuk hozzá a csilit, a fűszereket,, és kevergetés közben pároljuk puhára. A paradicsomot meghámozzuk, és kockára vágva adjuk a többi zöldséghez, amikor már majdnem puhára párolódtak.
Amíg a zöldségek párolódnak, a húst mossuk meg, szárítsuk meg, és szeleteljük vékony csíkokra, azután forgassuk meg a kukorica keményítőben. Amikor a zöldségek puhák, adjuk hozzá a húst, és fehéredésig pirítsuk. Ekkor sózzuk, borsozzuk, felöntjük a csirke alaplével, és befedve lassú tűzön a hús teljes puhulásáig főzzük. Ügyeljünk, hogy gyakran megkeverjük, hiszen a zöldségek akkor igazán finomak benne, amikor majdnem elolvadnak a szaftban, jól besűrítve azt.

Főtt rizzsel, vagy a már említettek közül valamilyen számunka megfelelő körettel tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...