2015. szeptember 23., szerda

Téphető sajtos-zöld fűszeres-fokhagymás kenyér



Téphető, sajtos-fokhagymás kenyeret könnyebb készíteni, mint gondolnánk. Sok oldalon láttam már kész kenyérből készült társaikat, de valahogy nem nyerte meg a tetszésemet, mert nem igazán találtam még hozzá megfelelő kenyérfajtát. Ráadásul felmerül a kérdés, milyen állapotban kell felvágni, mennyi vajat, sajtot, és miegymást kell rákenni, beletölteni, hogy az jó legyen, és igazán kellemessé váljon. 
Ezt kikerülve gondoltam, hogy jobb ezt magamnak elkészíteni, hiszen hasonlatos a mostanában annyira népszerűvé vált fátyolkalácshoz. itt is megkenjük a tésztánkat, és vágások után beleállítjuk a sütőformába.




Hozzávalók:

50 dkg liszt
1 dl tejföl
2 dl víz
1 1/4 teáskanál só
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olaj, vagy más zsiradék

10 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál mustár
10-15 dkg cheddar, esetleg gouda vagy trappista sajt 
1 nagy csokor snidling
10-15 levél bazsalikom
5-6 gerezd fokhagyma

Természetesen használhatunk szárított fűszereket is, de nem lesz annyira intenzív az íze

Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert vízben. Ez idő alatt a lisztet tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Majd a felfutott élesztőt is beletesszük és alaposan megdagasztjuk. Ne legyen kemény a tészta. Laza szerkezetű tésztát szeretnénk készíteni, ezért kicsit "vastagabb" legyen mint a kalácstészta szokott.
Meglisztezve, takarjuk be, és hagyjuk a duplájára kelni.



Készítsük el a tölteléket. Az olvasztott vajhoz adjuk a mustárt, amivel keverjük el, majd tegyük bele az apróra vágott zöld fűszereket, és a szétnyomott fokhagymát. Ezután a durvára reszelt sajttal alaposan keverjük el.







A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen nyújtsuk téglalap alakúra. kenjük meg a sajtos keverékkel, és hajtsuk össze, majd vágjuk 6 egyenlő részre. A hat részt tegyük egymás mellé a formába állítva, és letakarva újra hagyjuk kelni. Persze, ha több réteget szeretnénk, egymásra helyezzük ismét a 6 részt, amit ismét a forma nagyságára nyújtunk és ismét felvágunk 6 felé, azután kicsit lapogatva állítjuk a formába.



A sütőt 200 fokosra előmelegítjük, amiben a megkelt tésztát megsütjük. 30-40 perc sütésidőt számítva.
Kicsit hagyjuk hűlni, azután rácsra tesszük, és langyosan tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...