2015. szeptember 2., szerda

Darabolt paradicsom nyersen eltéve





Tegnap a koktélparadicsomok mellett igen sok fajta érett gyümölcs került a konyhába. Van fekete, rózsaszín, piros, csak egyedül a sárga paradicsom pusztult el, még palánta korában. Így annyira nem látványosak az üvegek, de annál finomabbak.





Ezzel a móddal elrakott paradicsom, ugyanis tökéletes szósznak, és persze lecsóba is, amellett, hogy nagyon gyorsan elkészíthető.






Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nyugodtan kidunsztolhatjuk vízzel töltött befőző fazékban, forrástól számított 40 perc, vagy sokkal kíméletesebb befőzőautomatában 90/30 beállítással.
Aki nem idegenkedik a tartósítótól, használjon minden üveg tetejére 1 késhegynyi nátrium-benzoátot lezárás előtt.







hozzávalók:

5-6 kg érett paradicsom 

citromsav

Egy 720 ml-es üvegbe kb 50-55 dkg paradicsom fér bele feldarabolva. Amikor megmostuk, és kockára vágtuk a paradicsomot, tömjük bele az üvegekbe a nyakáig. Ügyeljünk, hogy ne maradjanak légbuborékok benne. a paradicsom levéből is tegyünk az üvegekbe, és minden teletöltött üvegbe 1 teáskanál természetes, adalékmentes sót, és egy mokkáskanál citromsavat teszünk, és a peremet gondosan szárazra törölve, zárjuk rá a tetőket. 40 percig dunsztoljunk, vagy használjuk tartósítót. Minden üveg tetejére egy késhegynyit.





Ezzel az eljárással, püré szerű paradicsomot kapunk. 


Ha lazán töltjük az üvegekbe, nem tömködjük meg, és úgy zárjuk le az üveget, természetesen kell bele a só, és a citromsav, akkor lezárás után dunsztoljuk forrástól számított 35-40 percig. Kihűlés után mehet a kamrába. 
Ebben az esetben a paradicsomkockák szépen megmaradnak, és mint a konzerv paradicsomkockát ugyanúgy használhatjuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...