Tegnap a koktélparadicsomok mellett igen sok fajta érett gyümölcs került a konyhába. Van fekete, rózsaszín, piros, csak egyedül a sárga paradicsom pusztult el, még palánta korában. Így annyira nem látványosak az üvegek, de annál finomabbak.
Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nyugodtan kidunsztolhatjuk vízzel töltött befőző fazékban, forrástól számított 40 perc, vagy sokkal kíméletesebb befőzőautomatában 90/30 beállítással.
Aki nem idegenkedik a tartósítótól, használjon minden üveg tetejére 1 késhegynyi nátrium-benzoátot lezárás előtt.
5-6 kg érett paradicsom
só
citromsav
Egy 720 ml-es üvegbe kb 50-55 dkg paradicsom fér bele feldarabolva. Amikor megmostuk, és kockára vágtuk a paradicsomot, tömjük bele az üvegekbe a nyakáig. Ügyeljünk, hogy ne maradjanak légbuborékok benne. a paradicsom levéből is tegyünk az üvegekbe, és minden teletöltött üvegbe 1 teáskanál természetes, adalékmentes sót, és egy mokkáskanál citromsavat teszünk, és a peremet gondosan szárazra törölve, zárjuk rá a tetőket. 40 percig dunsztoljunk, vagy használjuk tartósítót. Minden üveg tetejére egy késhegynyit.
Ezzel az eljárással, püré szerű paradicsomot kapunk.
Ha lazán töltjük az üvegekbe, nem tömködjük meg, és úgy zárjuk le az üveget, természetesen kell bele a só, és a citromsav, akkor lezárás után dunsztoljuk forrástól számított 35-40 percig. Kihűlés után mehet a kamrába.
Ebben az esetben a paradicsomkockák szépen megmaradnak, és mint a konzerv paradicsomkockát ugyanúgy használhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése