2015. április 22., szerda

Pongyola pitypang szirup




Nagy lázban van mindenki, aki szereti ezt a finom mézszerű szirupot. 
Nagyon finom desszerteket, és koktélokat varázsolhatunk vele.
A virító sárga virágokból készült szirupos főzet epe serkentő, valamint vizelethajtó, és étvágygerjesztő hatású.
Régen egy konyhából sem hiányozhatott. A pitypangméz mellett ecetes savanyítással a virágbimbókból kapribogyóra emlékeztető ízelítőt készítettek.
Egyszerű elkészíteni, hiszen sokszor a legegyszerűbb dolgok a legnagyszerűbbek.


A pitypangméz hozzávalói:

25 dkg virágszirom (a zöld részeket vágjuk le)
7,5 dl víz
1 kg cukor
1 citrom 

Szeleteljük fel a citromot, és a virágszirmokkal gyenge tűzön főzzük 20-25 percig. Leszűrjük, és alaposan nyomkodjuk ki a citrom és a szirom levét, majd adjuk hozzá a cukrot, és további 20-25 percig főzzük tovább. Ekkor kis üvegekbe töltjük, lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk. 

Egy-két kiskanállal adhatunk joghurthoz, fantasztikus étvágyat csinál, és nem csak a gyerekeknek.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...