2015. április 4., szombat

Húsvéti kalács savóval







A húsvét kalács nélkül nem igazi. Természetesen édesen és sósan is kiváló, de most a sajtkészítésből megmaradt savót használtam az elkészítéséhez.

Hozzávalók:

1 kg liszt
6 dl tejsavó vagy tej
4 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
1 egész tojás
10 dkg vaj, vagy margarin
10 dkg mazsola
csipet só
+ egy tojás a kalács megkenéséhez

A savót langyossá melegítjük, feloldunk benne 2 kanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felhabosodni, addig tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük 2 evőkanál cukorral, egy csipet sóval, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide ütjük az egész tojást, és a kettő sárgáját, majd a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a maradék langyos savót, majd az áztatott mazsolát is ekkor gyúrjuk bele, és simára dagasztjuk. Ekkor a vajat vagy a margarint felolvasztjuk, és beledagasztjuk a tésztába. Meglisztezzük, és langyos helyen duplájára kelesztjük.





Egyforma kb. 5-6 dkg-os darabokra vágjuk és rudakat sodrunk belőle, amit megcsavarunk, mint egy nyuszi, és papírral bélelt tepsibe rakjuk. A farok helyére egy picike tésztát teszünk. Hagyjuk megkelni, és lekenjük felvert tojással.







190 fokosra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Kedves színfoltja lehet a húsvéti asztalnak. Finom magában, de kínálhatjuk vajjal, lekvárral, de vajasan sonkával is finom. Ne idegenkedjünk a sós és az édes együtt való fogyasztásától, hiszen megfelelő arányban fantasztikus ízekre találunk.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...