A petrezselymes burgonyát többféle képpen készítik. Legfinomabb az apró szemű újkrumpliból készül, de azért nem szabad nélkülözni máskor sem.
Van aki előfőzi, és van aki csak süti. A már említett újkrumpliból készültet leginkább sütni érdemes, de máskor érdemes kicsit előfőzni a krumplit.
A legjobb akkor, ha kívül ropogós, de amikor ráharapsz lágyan olvad szét a szádban, mintha nem is krumpli lenne, hanem valamilyen finom manna.
A petrezselyem kellemes íze, és látványa csak fokozza az élvezetet.
Ha csak sütöd, és újburgonyát sikerül kapnod, vagy termelned:
Hozzávalók
1 kg újburgonya
1,5 dkg só
6 dkg van vagy zsír
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
Érdemes egy durva szövésű úgynevezett rosel zsákba tenni, és alaposan összedörzsölni, majd megmosni. Ilyen módon lejön a héj, és elegendő a csírák helyének átkaparása. Ha szerencsések vagyunk, eleve olyan burgonyát tudunk venni, vagy termelni, amit nem kell pucolni, vagyis a héjjal együtt süthető.
Ha az újburgonya nem friss, akkor mosás előtt tegyük egy tálba, és sózzuk meg, és kb 1 órát tartsuk a sóban, néha rázogassuk meg, ezután ugyan olyan könnyen tisztítható, mint a friss burgonya.
Többször váltott vízben megmossuk, és alaposan lecsepegtetjük, papírtörlőre tesszük, és felitatjuk a maradék vizet.
Egy akkora edényben, amibe a krumpli elfér egy sorban, megolvasztjuk a vajat vagy a zsírt, és rátesszük a burgonyát. Lefedjük, és mérsékelt tűzön sütjük, időnként megrázogatjuk a lábost, hagyjuk. hogy félig megpuhuljon, párolódjon. Ekkor megsózzuk, és folytatjuk a párolást, amíg teljesen megpuhul. Nem keverjük, csak rázogatjuk.
Ha a burgonya teljesen megpuhult, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, és még 2-3 percig tovább pároljuk, majd melegen tálaljuk.
Nem csak újburgonyával készíthetjük, hanem egyenletesre vágott bármilyen sütésre alkalmas burgonyából is.
A már fent leírt módon, de akár sütőben is.
Ha sütőben sütöd, akkor is vágd kockára, vagy hasábra, de legyenek megközelítőleg azonosan a darabok.
Halmozd egy tepsibe, vagy hőálló edénybe, szórd meg sóval, és 2-3 evőkanál olajjal, majd fedd be alufóliával, vagy az edény fedőjével, és süsd félpuhára.
Ekkor a fóliát eltávolítva, süsd készre pirosra a burgonyát, majd mielőtt elzárod a sütőt, szórd meg finomra vágott petrezselyemzölddel.
Ha szereted a fokhagymát, akkor a zúzott fokhagymát is ekkor add hozzá.
Elő is főzheted a burgonyát, héjában, vagy héj nélkül, felvágva, de egészben is. A félig főtt burgonyát forró zsírba, vagy vajba dobod, és készre pirítod, majd megszórod a petrezselyemzölddel.
A csirkecombokat fűszerkeverékkel megszórom, majd sütőben megsütöm.
A fűszerkeveréket én magam készítem, egyszerre többet, hiszen jól záródó üvegben sokáig felhasználható marad, és bármikor kéznél van.
Szárnyas sült fűszerkeverék
összetevők:
zsálya, vöröshagymapor, őrölt bors, zellermag, kakukkfű, majoránna, rozmaring, fokhagymapor, Cayenne bors,só
felhasználás:
A szárnyasokat a fűszerkeverékkel bedörzsöljük, és legalább fél órát szobahőmérsékleten pihentetjük. Ha előző napon szórjuk be a húsunkat, sütés előtt egy órával vegyük ki a hűtőből hogy szobahőmérsékletet át tudja venni.
Sertéshúshoz inkább a kapros sült burgonya illik, amit ugyanígy készítünk el, csak petrezselyem helyett apróra vágott kaprot szórunk rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése