Mindenki pitypang mézet készít, pedig ennek a csodás növénynek sokkal több felhasználási módja van.
A virágok szirmát levágva, keverhetjük süteményekbe, vagy éppen a kukoricakenyeret tehetjük még gazdagabbá vele.
Készíthetünk salátát a leveléből, és persze a virágokat is beletehetjük. főzhetünk a szirmokból teát, lehet zselét készíteni belőle, finom tésztaételt kínálhatunk a családnak, és természetesen csinálhatunk belőle pesztót.
A zöld kenyérre kenhető pesztó nagyon finom csemege. Sőt nem
csak kenyérre kenhető, hanem egy adag tésztával összemelegítve, sajttal
megszórva tökéletes ebéd vagy vacsora. Felturbózható kisütött bacon kockákkal, vagy sonkával.
Elkészítése egyszerű
Három marék fiatal mosott és apróra vágott pitypanglevél
1 marék dió, vagy mandula
2-3 dkg reszelt parmezán sajt
0,6 dl olívaolaj
Tengeri só
A zöldet egy marék dióval, fele olajjal tegyük egy
késes aprítóba, és pulzáló módban pürésítsük. Közben apránként adjuk hozzá a többi olajat, és a reszelt sajtot. Csak azután sózzuk, ha már a sajt is benne van,
hiszen annak is elég magas a sótartalma.
A kész pestot tegyük kis üvegekbe, és a tetejére öntsünk
olajat, majd zárjuk le, és fogyasztásig tartsuk sötét, hűvös helyen. Én karton
dobozban tartom, hogy a fény ne tegyen kárt a szép zöld színében. A kamra köve
éppen elég hűvöset ad számára. Felbontás után viszont tartsuk hűtőszekrényben.
Aki szereti a fokhagyma ízét, adhat hozzá 1-2 gerezdnyit.
Készíthetjük botmixerrel is. A fele olajat és a levelet a
sajttal összemixeljük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan
összemixeljük. Legyen sima és fényes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése