A szúrós csalán is az ehető gyom- és gyógynövények közé tartozik, finom,
mentás-spenót ízével. Vigyázzunk, a levelek csípősek, de csak a színoldalukon.
Ha óvatosan két ujjal csípjük le, talán még kesztyű sem kell a szedéséhez.
Talán az egyik legfinomabb pesto készíthető belőle, ami kiváló
lehet spagettivel és zöldborsóval. De
nagyon jól illik a sült csirkehúshoz, amit tavaszi zöldségekkel kínáljunk.
Hozzávalók:
50 dkg friss csalánlevél
2 nagy gerezd fokhagyma
1,2 dl fenyőmag, vagy más olajos mag
½ teáskanál adalékmentes só
2 teáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál frissen facsart citromlé
2,5 dl olívaolaj, vagy más finom olaj
0,8 dl reszelt parmezán sajt
Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni, és főzzük benne 2 percig
a csalánleveleket, néha megkevergetve. Szűrjük le, és hagyjuk lecsepegni, majd
a vizet nyomkodjuk ki belőle.
Tegyük a csalánt, a fokhagymát, az olajos magot, sót, reszelt
citromhéjat, és a citrom levét egy késes aprítóba, és pürésítsük. Ezután lassan
adjuk hozzá az olajat, majd keverjük bele a sajtot, és pár pulzáló fordulattal
keverjük össze.
Tegyük tiszta üvegekbe. Nyomkodjuk meg, hogy az olaj legyen felül,
vagy tegyünk egy cm olajat a tetejére, és a hűtőben tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése