2015. április 26., vasárnap

Citromos csalán pesto






A szúrós csalán is az ehető gyom- és gyógynövények közé tartozik, finom, mentás-spenót ízével. Vigyázzunk, a levelek csípősek, de csak a színoldalukon. Ha óvatosan két ujjal csípjük le, talán még kesztyű sem kell a szedéséhez.

Talán az egyik legfinomabb pesto készíthető belőle, ami kiváló lehet spagettivel és zöldborsóval.  De nagyon jól illik a sült csirkehúshoz, amit tavaszi zöldségekkel kínáljunk.

Hozzávalók:

50 dkg friss csalánlevél
2 nagy gerezd fokhagyma
1,2 dl fenyőmag, vagy más olajos mag
½ teáskanál adalékmentes só
2 teáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál frissen facsart citromlé
2,5 dl olívaolaj, vagy más finom olaj
0,8 dl reszelt parmezán sajt

Tegyünk fel egy nagy fazék vizet forrni, és főzzük benne 2 percig a csalánleveleket, néha megkevergetve. Szűrjük le, és hagyjuk lecsepegni, majd a vizet nyomkodjuk ki belőle.
Tegyük a csalánt, a fokhagymát, az olajos magot, sót, reszelt citromhéjat, és a citrom levét egy késes aprítóba, és pürésítsük. Ezután lassan adjuk hozzá az olajat, majd keverjük bele a sajtot, és pár pulzáló fordulattal keverjük össze.


Tegyük tiszta üvegekbe.  Nyomkodjuk meg, hogy az olaj legyen felül, vagy tegyünk egy cm olajat a tetejére, és a hűtőben tároljuk.



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...