2014. november 8., szombat

Budai kuglóf










A mama szakácskönyvében leltem egy régi receptre, a többi kézzel írott papíros között. 
Nem tudom ki írta le, de nem az ő kézírása.  Már akkor is nagy divatja volt egy-egy bevált étel, vagy sütemény recept cseréjének. 
Ma ezt készítettem, és valóban egy olyan kuglóf receptje ez, amit nem lehet nem szeretni. Megalkotója méltán lehet büszke rá.

hozzávalók:

10 dkg vaj
5 dkg cukor
3 egész tojás
csipet só
3 dkg élesztő
2 dl tej
30 dkg liszt
egy-két marék mazsola
1 evőkanál kakaó


A vajat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját egyenként. Azzal is alaposan elkeverjük. Az élesztőt kevés tejjel felfuttatjuk, csipet sót, a többi tejet, és a lisztet is hozzákeverjük. Belekeverünk egy-két marék mazsolát, majd a tojások habbá vert fehérjét óvatosan belekeverjük.





Egy kivajazott és kilisztezett kuglófformába öntjük a felét, a másik felébe egy kanál kakaót szitálunk és elkeverjük benne, majd a sárga tészta tetejére öntjük.




Egy órát langyos helyen kelesztjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.
Csináljunk tűpróbát, vagyis ha a tésztába szúrt fogpiszkálóra nem ragad tészta, akkor megsült.







Langyosra hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórjuk, és tálaljuk.




2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én a régi házi receptek között egy olyan cetlit találtam, amin csak az összetevők voltak leírva.

Keresgélés során az Ínyesmester (Magyar Elek) Nagy szakácskönyvében lényegében az itt leírt receptet találtam szintén "Budai kuglóf" néven, de ott jelentősen szűkszavúbb az elkészítés leírása és kakaó mentesen.

Zsóka írta...

Ennek nagyon örülök, hiszen annak idején nem minden háztartásban voltak szakácskönyvek

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...