2014. november 5., szerda

Meggyes-diós bukta








Ismét a rendes kerékvágásban éljük az életünket. Az őszi szünetnek vége, a gyerekek iskolában, és persze távol tőlünk, mi pedig igyekszünk regenerálódni, hiszen hamarosan itt a karácsony, és ismét találkozunk.

Ma egy meggyes-diós buktát készítettem, az ötletet a Gasztroangyal adása adta. Dió termett idén és már lehet használni, hiszen szépen megszáradt, a meggy pedig nyár óta pihen a cukorban. 




A tésztát a buktatorta receptje alapján készítettem, de dupla mennyiségben, hogy holnapra is maradjon a fiamnak munkába menet.


A recept itt található.

További hozzávalók:

4 tojás fehérje
20 dkg dió
10 dkg porcukor
cukrozott meggy, de természetesen jó a friss- vagy fagyasztott gyümölcs is

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd belekeverjük a darált diót.
A megkelt tésztát elnyújtjuk, majd téglalapokra vágjuk. én 24 db-ra szeleteltem. 




Mindegyik szélére evőkanálnyi halmot teszünk a habos dióból, annak a tetejére levétől lecsepegtetett meggyet rakunk.


Egymásra hajtjuk a két szélét, és kivajazott tepsibe rakjuk. Szépen egymás mellé. Jó ha összeérnek, hiszen ily módon felfelé nőnek, és a töltelék sem fog kifolyni.





A tetejét megkenjük tojássárgájával, amit kevés vízzel hígítunk, majd hagyjuk kicsit kelni. 

Mire a sütő bemelegszik 180 fokosra a buktánk is tökéletesen megemelkedik. 35-40 percig sütjük. A tepsiben még forrón megszórjuk vaníliás porcukorral, és hagyjuk hűlni. 

Langyosra kihűlve a legfinomabb.











Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...