2014. november 11., kedd
Paradicsomos bazsalikomos húsgombóc
Gyors ebéd, hiszen Márton nap ide, vagy oda, amit meg kell csinálni, azt már csak meg kell csinálni.
Egy kis paradicsomlé, és még a kertből felszedett saját bazsalikom, némi darált disznóhús, és tökéletes ebéd kettőnknek. Kitűnően eltüntethető ilyenkor a maradék tészta, a sorakozó zacskókból.
Nem értem ezeket a csomagolásokat. Ezelőtt fél kiló volt egy csomagban, az elég volt kétszeri főzéshez, ha köretnek készült. Most 40 dkg kerül egy csomagba, viszont nem kell egy főzéshez annyi, csak kb 25-30 dkg, és így mindig marad valamennyi későbbre. De mivel ritkán veszek tésztát, -ugyanis leginkább magam készítem, - elfelejtem, hogy már milyen van otthon, és így előfordul, hogy több féle 10-15 dkg-os csomagok sorakoznak a poncon.
Most kettőt párosítottam, hiszen ugyan az a gyártó és ugyan annyi a főzési idő. Gondolom az összetétel szintén ugyanolyan. Mivel jól gondolkoztam, így sikerült is tökéletes vegyes tésztaköretet főznöm a paradicsomos húsgombóchoz.
Hozzávalók a húsgombóchoz:
40 dkg sertés, marha vagy baromfi darált hús
1 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma
só, bors,
1-2 evőkanál olíva olaj a sütéshez
a paradicsomszószhoz:
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
csili
1 liter paradicsom ivólé, vagy 3 dl sűrített paradicsom
1 teáskanál cukor
só, bors, oregánó
1 kis csokor bazsalikom levél
A darált húst a hozzávalókkal alaposan összegyúrjuk, - (a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, a fokhagymát legjobb ha pépesítjük) - és apró gombócokat formálunk belőle
Egy serpenyőbe olajat teszünk és a gombócokat megsütjük benne.
Közben forgassuk, hogy mindenhol megpiruljon.
Azután tálba szedjük, és a visszamaradt olajban a a másik fél apróra vágott vöröshagymát megpároljuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott csilit, de tehetünk bele csilipelyhet is, majd a fokhagymát. és felöntjük a paradicsomlével. Ha sűrített paradicsomot használunk adjunk vizet, hogy a sűrűséget be tudjuk állítani. Sózzuk, borsozzuk, egy kis kanál cukorral édesítjük.
Tegyük bele az oregánót, majd rakjuk vissza a gombócokat. Együtt főzzük, amíg a hús meg nem fő, és a paradicsom besűrűsödik.
Ekkor adjunk hozzá apróra vágott friss bazsalikom leveleket, és egyet forraljunk rajta.
Kifőtt tésztával, spagettivel, vagy makarónival tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Kevi sodrott perec
Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra. Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...
-
Nagyon motiváltnak érzem magam, hogy elfeledjen a bolti élesztőt és társait, hogy kovásszal tudjam elkészíteni a kelt tésztákat. Az élesztő ...
-
A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölc...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése