Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2014. november 11., kedd

Paradicsomos bazsalikomos húsgombóc




Gyors ebéd, hiszen Márton nap ide, vagy oda, amit meg kell csinálni, azt már csak meg kell csinálni. 
Egy kis paradicsomlé, és még a kertből felszedett saját bazsalikom, némi darált disznóhús, és tökéletes ebéd kettőnknek. Kitűnően eltüntethető ilyenkor a maradék tészta, a sorakozó zacskókból.

Nem értem ezeket a csomagolásokat. Ezelőtt fél kiló volt egy csomagban, az elég volt kétszeri főzéshez, ha köretnek készült. Most 40 dkg kerül egy csomagba, viszont nem kell egy főzéshez annyi, csak kb 25-30 dkg, és így mindig marad valamennyi későbbre. De mivel ritkán veszek tésztát, -ugyanis leginkább magam készítem, - elfelejtem, hogy már milyen van otthon, és így előfordul, hogy több féle 10-15 dkg-os csomagok sorakoznak a poncon. 
Most kettőt párosítottam, hiszen ugyan az a gyártó és ugyan annyi a főzési idő. Gondolom az összetétel szintén ugyanolyan. Mivel jól gondolkoztam, így sikerült is tökéletes vegyes tésztaköretet főznöm a paradicsomos húsgombóchoz.

Hozzávalók a húsgombóchoz:

40 dkg sertés, marha vagy baromfi darált hús
1 gerezd fokhagyma
1/2  fej vöröshagyma
só, bors,
1-2 evőkanál olíva olaj a sütéshez

a paradicsomszószhoz:

1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
csili
1 liter paradicsom ivólé, vagy 3 dl sűrített paradicsom
1 teáskanál cukor
só, bors, oregánó
1 kis csokor bazsalikom levél

A darált húst a hozzávalókkal alaposan összegyúrjuk, - (a vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, a fokhagymát legjobb ha pépesítjük) - és apró gombócokat formálunk belőle
Egy serpenyőbe olajat teszünk és a gombócokat megsütjük benne. 
Közben forgassuk, hogy mindenhol megpiruljon.
Azután tálba szedjük, és a visszamaradt olajban a a másik fél apróra vágott vöröshagymát megpároljuk. 
Hozzáadjuk az apróra vágott csilit, de tehetünk bele csilipelyhet is, majd a fokhagymát. és felöntjük a paradicsomlével. Ha sűrített paradicsomot használunk adjunk vizet, hogy a sűrűséget be tudjuk állítani. Sózzuk, borsozzuk, egy kis kanál cukorral édesítjük. 
Tegyük bele az oregánót, majd rakjuk vissza a gombócokat. Együtt főzzük, amíg a hús meg nem fő, és a paradicsom besűrűsödik. 
Ekkor adjunk hozzá apróra vágott friss bazsalikom leveleket, és egyet forraljunk rajta.


Kifőtt tésztával, spagettivel, vagy makarónival tálaljuk.














Nincsenek megjegyzések: