2014. november 8., szombat

Budai kuglóf










A mama szakácskönyvében leltem egy régi receptre, a többi kézzel írott papíros között. 
Nem tudom ki írta le, de nem az ő kézírása.  Már akkor is nagy divatja volt egy-egy bevált étel, vagy sütemény recept cseréjének. 
Ma ezt készítettem, és valóban egy olyan kuglóf receptje ez, amit nem lehet nem szeretni. Megalkotója méltán lehet büszke rá.

hozzávalók:

10 dkg vaj
5 dkg cukor
3 egész tojás
csipet só
3 dkg élesztő
2 dl tej
30 dkg liszt
egy-két marék mazsola
1 evőkanál kakaó


A vajat a cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a tojások sárgáját egyenként. Azzal is alaposan elkeverjük. Az élesztőt kevés tejjel felfuttatjuk, csipet sót, a többi tejet, és a lisztet is hozzákeverjük. Belekeverünk egy-két marék mazsolát, majd a tojások habbá vert fehérjét óvatosan belekeverjük.





Egy kivajazott és kilisztezett kuglófformába öntjük a felét, a másik felébe egy kanál kakaót szitálunk és elkeverjük benne, majd a sárga tészta tetejére öntjük.




Egy órát langyos helyen kelesztjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt megsütjük.
Csináljunk tűpróbát, vagyis ha a tésztába szúrt fogpiszkálóra nem ragad tészta, akkor megsült.







Langyosra hagyjuk kihűlni. Porcukorral megszórjuk, és tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...