2014. október 14., kedd

Palacsinta karamellizált almával, és pirított dióval







A nyári almák bőségesen teremtek, de a télálló, mint a Golden, vagy a Jonatán már kevésbé. 
Ami lett, az is kicsit viharvert, hiszen kétszer is elkapta a jégeső, mi több, még ami megmaradt, az is kukacos.
Persze van közöttük ép, egészséges, nos, azokat tettem a kamrapolcra, hiszen akár télvégéig is megmarad a frissessége, de legalábbis maradna, ha addig el nem fogyasztanánk. 
Azt, ami termett mielőbb felhasználom, és persze a nyuszik is nagyon szeretik. Sőt a tyúkok is szívesen csipegetik.
Párom egy nagy szegre szokta ráhúzni, onnan pedig szórakozás nekik lecsipegetni.
A diófák viszont nagyon kitettek magukért, hiszen ontották terméseiket. Nem is baj, mert igazán drága lett a dióbél kilója. Szerencsére így nem kell venni, csak időben felszedni, és alaposan megszárítani. 
A hangyáktól időben meg kell menteni, mert képesen az egész diótermést megdézsmálni pillanatok alatt.

Ma karfiolleves készült, virsli karikákat és két marék rizzsel tettem tartalmasabbá. A leves után pedig az éjjel megálmodott, karamellizált almás palacsintát sütöttem, és mivel dió van, így pirítottam két marék diót hozzá, melyet belekevertem az almatöltelékbe.

Hozzávalók:

20 db palacsinta
1 kg alma
2-3 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj
2,5 dkg vaj
2 marék apróra tört pirított dió


A szokásos módon palacsintákat sütünk (40 dkg liszt, 3 tojás, csipet só, 1 evőkanál cukor,5 dl tej, 3 - 4 dl szódavíz, vagy savó. A hozzávalókat simára kavarjuk, pihentetjük, majd forró olajjal kikent palacsintasütőben vékony palacsintákat sütünk belőle.)



Az almát meghámozzuk, és apró kockára vágjuk. A serpenyőbe tesszük a kristálycukrok, hagyjuk, hogy karamellizálódjon, ne kavargassuk, max., a serpenyőt mozgassuk. Hozzáadjuk az almakockákat, amit beszórtunk őrölt fahéjjal, és a tetejére tesszük a vajat. Mire az alma megpárolódik, az általa kiengedett lé elpárolog, és a karamell a vajjal szépen bevonja az almakockákat.



A palacsintába töltjük, félbehajtjuk, majd ismét félbe. 
Vaníliás porcukorral meghintve kínáljuk. 




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...