Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2014. október 13., hétfő

Gyömbéres fügelekvár

Szerencsére az idő kedvező, így sok fügém érik folyamatosan. Sőt, édesapám is megajándékoz néhány kilóval látogatásaim alkalmával.

Most egy finom fűszeres lekvárt készítettem, hiszen a füge szereti ha társítják. A gyömbér, a vanília, és a citrom kiváló kísérője lehet.

hozzávalók:

1 kg füge
30 dkg cukor
4 cm-es friss gyömbér
1 rúd vanília kikapart magjai
1 citrom héja + leve
A fügét apróra vágom, és egy lábasban összekeverem a cukorral, és egy órát hagyom állni. Néha megkevergetem, hogy a cukor olvadjon. Rengeteg levet fog engedni, nem kell hozzá vizet adni. Azután a gyömbért meghámozom, én egy teáskanállal szoktam lekaparni a héját. Tökéletesen működik. Vékony csíkokra vágom.  
A citrom héját krumplihámozóval levágom, hogy csak a sárga héj legyen, és azt is vékony csíkokra vágom. Hozzáadom a fügéhez, majd a citrom levét szintén. 
Azután a vaníliabab kikapart magjait is beleteszem, és szép lassan elkezdem főzni. Amíg a füge opálos nem lesz addig tegyünk rá fedőt, de kavargassunk közben is, nehogy leégjen. Amikor kellő képpen megfőtt a füge, egy botmixer segítségével összeturmixolom, kicsit főzöm még, és tiszta üvegekbe merem. Lezárom a tetejét, és fejre fordítom öt percre. Majd címke és mehet a polcra.  

Ebből a mennyiségből kb. 3 db 3,2 dl-es üveggel lesz. 


Nincsenek megjegyzések: