A leves fontos az étkezésünkbe. Amellett, hogy sok folyadékot visz a szervezetbe, a felhasznált zöldségféle miatt fontos ásványi anyagokhoz juthatunk hozzá.
Nem mellékes, hogy sokkal kevesebb kell a főételből, sőt egy ilyen tartalmasabb leves után elegendő egy tésztával, vagy palacsintával lezárni az étkezést.
Ez a káposztaleves az egyik kedvence a családnak. Édes káposztából készül, friss zöldségekkel, igazi jó házi füstölt kolbásszal, amit lehet tovább ízesíteni tejföllel, ecettel.
Hozzávalók:
1 kg édes káposzta
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 evőkanál sertészsír
2 evőkanál liszt
2 teáskanál pirospaprika
1/2 teáskanál köménymag
1/2 teáskanál borsikafű
1 paradicsom
1 fehér paprika
só
20-30 cm házi füstölt kolbász
2-3 marék rizs
4-5 szál halványító zeller, vagy egy csokor zeller zöld
ízlés szerint bors, tejföl, ecet
Elkészítése:
A zsírban a hagymát és a felkarikázott sárga és fehérrépát megpároljuk, hozzáadjuk a köménymagot és a borsikafüvet, átforrósítjuk a fűszereket, és két evőkanál liszttel átpirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, majd felöntjük 2-3 liter vízzel. sózzuk és addig főzzük, amíg majdnem megpuhul a zöldség. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, és 2-3 marék rizst, és a szárzellert is ekkor tesszük bele.
A rizs teljes puhulásáig főzzük.
1 evőkanál tejfölre szedve a forró levest tálaljuk.
Sokan szeretik ecettel, frissen őrölt borssal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése