2014. október 7., kedd

Káposztaleves füstölt kolbásszal







A leves fontos az étkezésünkbe. Amellett, hogy sok folyadékot visz a szervezetbe, a felhasznált zöldségféle miatt fontos ásványi anyagokhoz juthatunk hozzá. 
Nem mellékes, hogy sokkal kevesebb kell a főételből, sőt egy ilyen tartalmasabb leves után elegendő egy tésztával, vagy palacsintával lezárni az étkezést. 
Ez a káposztaleves az egyik kedvence a családnak. Édes káposztából készül, friss zöldségekkel, igazi jó házi füstölt kolbásszal, amit lehet tovább ízesíteni tejföllel, ecettel.

Hozzávalók:

1 kg édes káposzta
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 evőkanál sertészsír
2 evőkanál liszt
2 teáskanál pirospaprika
1/2 teáskanál köménymag
1/2 teáskanál borsikafű
1 paradicsom
1 fehér paprika

20-30 cm házi füstölt kolbász
2-3 marék rizs
4-5 szál halványító zeller, vagy egy csokor zeller zöld
ízlés szerint bors, tejföl, ecet

Elkészítése:

A zsírban a hagymát és a felkarikázott sárga és fehérrépát megpároljuk, hozzáadjuk a köménymagot és a borsikafüvet, átforrósítjuk a fűszereket, és két evőkanál liszttel átpirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, majd felöntjük 2-3 liter vízzel. sózzuk és addig főzzük, amíg majdnem megpuhul a zöldség. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott kolbászt, és 2-3 marék rizst, és a szárzellert is ekkor tesszük bele. 
A rizs teljes puhulásáig főzzük. 
1 evőkanál tejfölre szedve a forró levest tálaljuk.
Sokan szeretik ecettel, frissen őrölt borssal.












Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...