A hagyományos ételek készítését apai és anyai nagymamám egyaránt fontosnak tartotta, hogy megtanítsa velem.
Ezen a héten az apai nagyanyó receptjeit főzőm, ezáltal is emlékezve halálának 10. évfordulójára. A századik születésnapjára készültünk, amit 2005 februárjában töltött volna, mikor egy szép őszi napon örökre elaludt.
Egész héten azokat az ételeket főztem, melyekkel ő várt bennünket haza az iskolából, óvodából.
Viszont a párom, és a fiam hús után kiáltott a harmadik nap után. Hiába adtam nekik vacsira kolbászt, sonkát, miegymást, a húsevés már teljesen beivódott a napi étkezésükbe. Bár én még bírnám sokáig, de nekik egy hagyományos húsos ételt adtam ma ebédre.
Hagymás törtkrumpli készült fasírttal. Nagyanyó általában a vasárnapi ebédre készítette, ami előtt orjaleves főtt, nagy disznócsonttal, és általában a kolbászhúst használta fel ilyen módon disznóvágás után.
Később, mikor már a húsboltok kínálták portékáikat, leginkább szombaton darálni való húst is lehetett kapni. Főleg lapockából, combból, dagadóból leeső darabokat kínáltak így. Mivel olcsóbb volt a többi színhúsnál, és jobb is fasírt készítéséhez, mivel jó vegyes húsok voltak ezek, olyankor azt vette, amit már aznap beízesített, de fokhagymát soha nem tett bele. Mindig úgy mondta, - csak sütés előtt, mert büdös lesz a fokhagymától -, hogy ez így volt, vagy sem, soha nem vitattam.
Mikor beletette a hozzávalókat, alaposan összegyúrta, és levitte a pincébe. Akkoriban nagyon kevés hűtőszekrény volt, a pincét, vagy az udvaron lévő kutat használták hűtés céljából.
Ezek után lássuk mi is kell hozzá.
Hozzávalók a fasírthoz:
80 dkg darált sertéshús
só
bors
2 nagy gerezd zúzott fokhagyma
1/4 reszelt vöröshagyma
1 tk pirospaprika
1 tojás
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, és lapított gombócokat formálunk belőle, amit forró zsírban kisütünk.
A hagymás tört krumplihoz 6-8 közepes burgonyát apró kockára vágva sós vízben megfőzzük. Krumplinyomóval összetörjük, és 2 evőkanál zsírban nagy kockára vágott párolt vöröshagymával összekeverjük.
Savanyú uborkával, vagy káposztával töltött paprikával tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése