Az egyik legcsodásabb, és legkönnyebben
elkészíthető finomság a fügelekvár. Sokunknak most kezd nagyobb mennyiségben
érni a gyümölcse, és itt az igazi befőzési ideje.
Néhány fűszer kimondottan kellemesen
párosítható vele. Ilyen a fahéj, a rozmaring, de akár a vanília vagy a kardamom
is. Jól harmonizál az íze konyak, vagy bor hozzáadásával, akár édes, akár sós
hozzávalókhoz.
A kecskesajt ízét nagyon harmonikusan
egészíti ki egy kevés fügelekvár. De bármilyen süteményt izgalmassá tehetünk
általa.
A hagyományos méréstől eltérően. most mérjük
űrtartalommal a fügét és a hozzávalókat egyaránt.
Először is vegyünk egy liter apróra vágott
fügét, és tegyük egy lábasba. Adjunk hozzá 2,5 dl cukrot, vagy mézet, de a
mézből fele annyit, vagyis 1,25 dl-t.
Ha a méz használata mellett döntünk, legyünk
az adagolással óvatosak, mert a finom füge ízét a méz karakteres íze könnyen
elnyomja.
Hagyjuk legalább egy órát állni. Néha keverjük
meg.
Egy lábasban a cukor-füge keverékhez adjunk
hozzá egy citrom héját és levét.
Közepes hőmérsékleten főzzük, kb 40-50
percig, és gyakran keverjük meg, nehogy lekozmáljon.
Ha szükséges botmixer segítségével aprítsuk apróbbra.
Amikor eléri a kellő
sűrűséget tegyük üvegekbe, minden üveg lekvár tetejére tegyünk kicsi, friss
rozmaring ágacskát, és zárjuk le az üveget. Hagyjuk, hogy lassan hűljön ki,
ezért érdemes száraz dunsztot alkalmazni.
Természetesen használhatunk más fűszert is.
Pl fahéjat, akkor viszont a fahéj rudat a főzés elején tegyük bele, és mielőtt
üvegbe tennénk, vegyük ki.
Adhatunk hozzá vanília rudat, vagy akár
kardamomot is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése