2014. október 6., hétfő

Fügelekvár

Az egyik legcsodásabb, és legkönnyebben elkészíthető finomság a fügelekvár. Sokunknak most kezd nagyobb mennyiségben érni a gyümölcse, és itt az igazi befőzési ideje.
Néhány fűszer kimondottan kellemesen párosítható vele. Ilyen a fahéj, a rozmaring, de akár a vanília vagy a kardamom is. Jól harmonizál az íze konyak, vagy bor hozzáadásával, akár édes, akár sós hozzávalókhoz.
A kecskesajt ízét nagyon harmonikusan egészíti ki egy kevés fügelekvár. De bármilyen süteményt izgalmassá tehetünk általa.


A hagyományos méréstől eltérően. most mérjük űrtartalommal a fügét és a hozzávalókat egyaránt.Először is vegyünk egy liter apróra vágott fügét, és tegyük egy lábasba. Adjunk hozzá 2,5 dl cukrot, vagy mézet, de a mézből fele annyit, vagyis 1,25 dl-t. 
Ha a méz használata mellett döntünk, legyünk az adagolással óvatosak, mert a finom füge ízét a méz karakteres íze könnyen elnyomja.


Hagyjuk legalább egy órát állni. Néha keverjük meg.
Egy lábasban a cukor-füge keverékhez adjunk hozzá egy citrom héját és levét.
Közepes hőmérsékleten főzzük, kb 40-50 percig, és gyakran keverjük meg, nehogy lekozmáljon. 
Ha szükséges botmixer segítségével aprítsuk apróbbra. 
Amikor eléri a kellő sűrűséget tegyük üvegekbe, minden üveg lekvár tetejére tegyünk kicsi, friss rozmaring ágacskát, és zárjuk le az üveget. Hagyjuk, hogy lassan hűljön ki, ezért érdemes száraz dunsztot alkalmazni.


Természetesen használhatunk más fűszert is. Pl fahéjat, akkor viszont a fahéj rudat a főzés elején tegyük bele, és mielőtt üvegbe tennénk, vegyük ki.


Adhatunk hozzá vanília rudat, vagy akár kardamomot is.Nincsenek megjegyzések:

Szülinapi számtorta mascarpone és tejszínhab krémmel

Az egyik ismerős megkért, hogy az édesanyja születésnapjára készítsek egy tortát, de lehetőség szerint számtortát. Azután közölte, hogy ne...