2012. április 24., kedd

Amaretti


Hasonló képen készül, mint az oly kedvelt csokis keksz a csokoládés pöfeteg, de fele olyan macerás, és legalább olyan finom. Persze itt is jó minőségű kakaóporra van szükség a tökéletes eredményhez, de megéri a befektetés. Kívül ropogós, belül ragadós. Szóval isteni. Legközelebb azt hiszem mogyoróval is megpróbálom.
Hozzávalók
3 csésze őrölt mandula
2 tojás
2 csésze cukor
1/2 üveg mandula kivonat
1-1/2 tk kakaópor
1-1/2 tk sütőpor
1/3 csésze sima liszt
porcukor a hempergetéshez
Melegítsük elő a sütőt 180 C béleljünk ki 2 tepsit sütőpapírral.
Egy nagy tálba üssük fel a tojást és tegyük hozzá a cukrot, keverjük, amíg habos lesz.
Adjuk hozzá a mandula kivonatot, a kakaóport, a sütőport és a lisztet. Keverjük ki jól.
Adjuk hozzá az őrölt mandulát és keverjük, amíg sima tésztát kapunk.
Formáljunk belőle golyókat (kb. 1 teáskanál) és hempergessük meg alaposan porcukorral. Ezután helyezzük a sütőlemezre 5-6 cm távolságra egymástól.
6 - 9 percig sütjük és vegyük ki a sütőből. Hagyjuk rácson kihűlni
Le is fagyaszthatjuk, valamint jól záródó edényben tárolhatjuk.






2012. április 22., vasárnap

Padlizsán és cukkini pörkölt Nigella után






Hússal vagy hús nélkül, mindenképpen sikert fog aratni ez a recept, hiszen Nigella tökéletes alkotása lett pici módosítással elkészítve.


hozzávalók:
2 nagy vörös hagyma, vékonyra szeletelve
5 evőkanál növényi olaj
Só, bors, kurkuma ízlés szerint
500 g marhahús kockára vágva (hagyjuk ki, a vegetáriánus változatból)
4 nagy padlizsán, hámozott és szeletelt hosszában
4 nagy cukkini, apróra vágva hosszában
3 evőkanál paradicsompüré
2 csésze víz
1 evőkanál citromlé
Egy nagy és mély serpenyőben, melegítsük meg az olajat.
Vágjuk a hagymát szeletekre, pároljuk addig, amíg arany és illatos lesz.
Adjuk hozzá a marhahús kockákat és tovább sütjük, amíg szépen megpirul.
Adjuk hozzá a padlizsánt és a cukkini szeleteket süssük, amíg aranybarna lesz a szélek körül.
Sóval, borssal, kurkumával ízesítjük.
Hozzáadjuk a paradicsompürét és a vizet.
Fedjük le az edényt, és hagyjuk főni.
Főzzük addig, amíg finom pörkölt szerű lesz, és a folyadék nagy része elpárolog.
Tálaljuk melegen, párolt basmati rizzsel.




2012. április 21., szombat

Pudingporos keksz





Puding por a titkos összetevő ezekben a szájban olvadó kekszeknek. Ez egy gyorsan elkészíthető különleges délutáni csemege.


Hozzávalók:
125 g puha vaj
40 g (1/4 csésze) tiszta porcukor,
1/2 teáskanál vanília kivonat
40 g (1/3 csésze puding por)
100 g (2/3 csésze) finomliszt
Extra porcukor a tálaláshoz



Melegítsük elő a sütőt 180 ° C

Használjunk elektromos keverőt, amivel összedolgozzuk a vajat, a porcukrot, és a vanília kivonatot egy közepes méretű tálban, amíg sima és krémes lesz.. Adjuk hozzá a puding port és a lisztet a vajas keverékhez, és használjunk egy nagy evőkanalat, azzal könnyű keverni.
Tegyük mélyhűtőbe fél órára.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk teáskanálnyi tésztából készített golyókat. A golyókat kissé villával meglapítjuk.

Süssük előmelegített sütőben 20 percig. Porcukorral megszórva tálaljuk.Kb 20 keksz lesz ebből a mennyiségből. Én éppen ezért dupla mennyiséget szoktam készíteni.








2012. április 2., hétfő

Habcsókos muffin

A mai muffin egy habcsókkal és mandulaforgáccsal megkoronázott, mazsolás, fahéjas, gyömbéres finomság.







hozzávalók:

25 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 tk. fahéj
1 tk. őrölt gyömbér
5 dkg mazsola
10 dkg olvasztott vaj
2 dl tej
2 db egész tojás
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
tetejére?

2 tojás fehérje
2 evőkanál porcukor
2 tk. kukoricakeményítő
mandula forgács

A sütőt 175 fokra előmelegítjük és a muffin sütőt papírkapszlikkal kibéleljük, esetleg vajjal kikenjük, és liszttel megszórjuk.
A szárazanyagokat mint a liszt, sütőpor, fahéj, gyömbér, mazsola egy tálban összekavarjuk.
A nedves hozzávalókat mint a tej, tojás, cukor, vaj, vaníliás cukor kézi habverővel, vagy robotgéppel, jól eldolgozzuk. A nedves hozzávalókhoz hozzákavarjuk a száraz hozzávalókat, én mindig csak addig kavarom, amíg szépen összeáll, és már nem látszik a száraz anyagból, majd kiadagoljuk a muffin sütőbe, és előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Mindig végezzünk tűpróbát,ami abból áll, hogy egy fogpiszkálóval megszúrjuk az egyik muffint és ha nem tapad rá a tészta akkor készen van a sütink.
Hagyjuk teljesen kihűlni, sőt a hűtőben is hűthetjük hogy majd ha díszítésre kerül a sor a máz ne csússzon le róla.

Amíg hűl a muffin, a tojásfehérjéket a porcukorral és a keményítővel kemény habbá verjük. A muffinok tetejére csókokat rakunk egy kiskanál segítségével, amit megszórunk mandulaforgáccsal, és a takarékra állított sütőben 15 percig sütjük. Persze vigyázzunk nehogy túl süssük a csókokat. A sütőt lekapcsoljuk, és szárítjuk további 10 percig. Nem kell félni a tészta nem szárad ki alulról a papír, felülről a habcsók védi. Ha nem papírban sütjük, kihűlés után rakjuk vissza a muffin sütőbe és csak azután nyomjuk rájuk a habot.












2012. március 30., péntek

Zsemle kenyér egyszerűen

A mai kenyér egy zsemlekenyér nagyon egyszerűen négy összetevőből.

1 kg liszt,
6 dl langyos víz
2 tk só
4 dkg élesztő

A hozzávalókból kenyértésztát dagasztottam, 1 és fél óráig kelesztettem. A kenyér tésztám 1/3 részét leválasztottam, 5 db zsömlét formáltam, egy jénai tál tetejét olajjal kikentem, erre a részére tettem a zsemléket egymás mellé, beborítottam a tál részével, és duplájára kelesztettem, a 210 fokosra előmelegített sütőben fél órát lefedve sütöttem, majd levéve a tetejét további 25 percig ropogós mosolygósra sütöttem.

A kenyértésztám 2/3 részéből, hagyományos kenyér sült.





Zsömlekenyér a párom kedvence.

Miután a jénai tetejéből kivettem, hagytam kihűlni

Részekre tépve isteni a mai gulyásleves mellé


2012. március 29., csütörtök

Ötfűszeres csirke párolt zöldségekkel és kölessel

Nagyon finom a fűszerekkel megbolondított csirkecomb. Én is nagy rajongó vagyok, ehhez az ételhez is a kínai öt fűszer keverék adta az ötletet.
Nekem nem a gyengém az ánizs, mert a gyermekkori gyógyszerhez egy bizonyos köptetőhöz tudnám az ízét hasonlítani éppen ezért én nem használtam, bár az eredeti keverékben az is szerepel. Az én keverékem a következőkből áll.
Bors, csili, kömény, szegfűszeg, fahéj. Mindegyikből 1-1 teáskanállal megőröltem, összekevertem egy citrom reszelt héjával, valamint némi sóval, és a tisztított csirkecombokat azzal dörzsöltem be. Hagytam pihenni a hűtőben bő 1 órát, és a serpenyőbe kevés olajra fektettem. Mellé halmoztam 25 dkg vegyes zöldséget, és az edényt lefedve 30 percig együtt sütöttem. Ezután a fedőt levéve megpirítottam.
Közben a köles köret is elkészült, amit a következő képen szoktam elkészíteni.
Egy kanál olajon megpirítom a kölest, és dupla mennyiségű vízzel felöntöm. Sózom, borsozom, és egy kis fej vöröshagymát teszek bele. Amíg fel nem forr addig keverem, majd takaréklángon lefedve 20 percig főzöm.
Nehezen barátkoztunk a kölessel, mert valahogy gyerekkorunkban nem nagyon ízlett. Viszont ezzel a már bevált főzési móddal, egyik kedvencünkké vált. ha beleveszem mennyire egészséges és milyen sok fontos anyagot tartalmaz:

szénhidrátok, fehérjék, zsírok, ásványi anyagok: kálium, magnézium, vas, foszfor; vitaminok: B. Vashiány gyógyítására is ajánlott: napi 100 g köles fogyasztása a napi vasszükséglet közel 50%-át fedezi. Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma elősegíti a máj regenerációját. Könnyen emészthető, alacsony a keményítő tartalma, s emésztésekor nincs gázképződés. Rendszeres fogyasztása rákmegelőző hatású.

Tehát érdemes fogyasztani, az egyik olyan gabona, amitől valóban szép lesz a bőr, a haj a köröm, mivel rengeteg kovasavat is tartalmas. Igazi szépészeti gabona.

A csirke és a zöldség köret nagyon jól megfér egymás mellett, nem hátrány ha a zöldség is finom lesz

Ez az én adagom. Itt is látszik mennyire szeretnék szép lenni, jó sok kölest szedtem.






2012. március 28., szerda

Rozsos kenyér

Nagyon régen tettem közzé kenyér receptet, és talán ez így is maradt volna, ha rá nem kattanunk a rozsos kenyérre. Mivel alapvetően kenyér rajongók vagyunk, mi is magunk sütjük a mindennapi betevő kenyérünket. A bolti mellé sem állhat. Hiába van a kis városunkban 3 pékség, plusz még távolabbról is idehozzák piaci napokon a kenyerüket, én mégis inkább magam sütöm.
A rozsos kenyeremet a következő képen készítem

hozzávalók:

30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
60 dkg BL 55-os finomliszt
2 evőkanál búzasikér
4 dkg élesztő
4,5 dl langyos vz
2 evőkanál napraforgóolaj vagy olivaolaj
2 teáskanál só
1 teáskanál cukor

Mindent robotgépbe teszek, jól összedolgoztatom, majd kiveszem és kézzel megdagasztom. Az a meglátásom, hogy jobb az állaga, az íze, ha a kézi munkát is beleadom. Ezelőtt dagasztattam a kenyérsütő géppel, de nem igazán voltam megelégedve vele.

Dagasztás után nagyobb fedeles edénybe teszem, lefedem, és duplájára kelesztem.
A kelesztés után kinyomom belőle a levegőt, formázom és már a sütő edényben kelesztem újra.

Addig amíg a kenyér megkel a sütő bemelegszik. A megfelelő hőfok szerintem 210 fok körüli hőmérséklet. A sütő aljára szoktam egy edénybe vizet tenni, a pára miatt. Meglátásom, hogy szebb lesz a kenyér ha megfelelő a páratartalom. Persze a mai modern sütők már fecskendezik a vizet, de nekem a hagyományos gázos sütőm van és meg vagyok elégedve vele.
Kb 1 órás sütés kell a kenyérnek, miután kiveszem vizes ecsettel áthúzom, még azon mód forrón, ennek hatására el kezd pattogni és a héja kicsit repedezik, ropogós lesz.

Rácson hagyom kihűlni.




Meg szórhatjuk a tetejét magokkal, persze formázás után, mielőtt újra kelesztjük, éna szezámmagot előszeretettel használom.

Finom, és nincs benne állományjavító és más adalék anyag . Egy a hibája, soha nem marad elég belőle ahhoz, hogy szikkadt kenyerem legyen a pirítóshoz.




2012. március 26., hétfő

Citromos-fokhagyma méregtelenítésre


Folyamatosan keresem a megfelelő megoldásokat, hogy a szervezetem, amit annyira sokáig sanyargattam, rendbe tudjam tenni.
Több tíz éve vérnyomáscsökkentő szerekkel élek, végül is kényelmes, egy tablettát bekapni, és egész nap nem foglalkozni a problémával.
Most, mikor már annyira érettnek érzem magam, hogy ez nem elég, keresem a megfelelő megoldást, és kutatom a méregtelenítő kúrákat.

Sokat kipróbáltam már kisebb-nagyobb sikerrel, de nem igen volt olyan, ami igazi megoldást nyújtott volna.

Most viszont olyan nagyszerű dolgokat fedeztem fel, amiről eddig nem is álmodtam.
Sokat hallottam eddig is a galagonya jótékony hatásáról, amit a szívre gyakorol, de valahogy soha nem volt "tehetségem" a kipróbálásra.
De mivel szeretném megélni, hogy az unokáim megnőjenek, és láthassam milyen élet vár rájuk, valamint szeretném még sokáig élvezni az életet a lehető legjobb egészségben, megkötések nélkül, ezért 3 héttel ezelőtt nagy elhatározásra jutottam. Hazardírozok, és ha valami mégsem sikerülne, még mindig ott vannak a kemikáliák.

El kezdtem a galagonya virágos hajtásvégből a teát elkészíteni és rendszeresen fogyasztani. Őszintén megvallom, nem igazán hittem benne, de nagyon reméltem, hogy nem csalódok. Ha csak annyit érek el, hogy a gyakori szívverések csökkennek, már én nyertem.
És most 3 hét elteltével nem szedem a gyógyszeremet, és a vérnyomásom nem megy 140 hgmm felé, valamint a pulzusom a 75-84 között mozog. Szerintem ez magáért beszél.
Persze amíg a galagonya tea ki nem fejti igazi szívvédő hatását, ami gondolom legalább egy fél év rendszeres tea fogyasztás után lesz az igazi, igyekszem stressz mentesen élni a napjaimat.
Jól tudom, ez nem egyszerű, de segíthet a család, a barátok, sőt a munkahelyi kollégák is. Ha pozitívak tudunk maradni, ha tudunk mosolyogni, minden bizonnyal vonzani fogjuk a pozitív energiákat.

Ha a testünket megszabadítjuk a mérgektől, még gyorsabb és jobb eredményt érhetünk el. Ehhez találtam egy nagyon érdekes és figyelemre méltó kúrát.
Ez a citrom-fokhagyma kúra. Roppant egyszerű, és szerintem nem lehet rossz, ha csak a növények külön-külön meglévő hatására gondolunk, mennyi mindenre jó a fokhagyma és milyen sok mindenre a citrom.
Elkészítettem az "elixírt", és a határsáról is be fogok számolni.
A receptet az interneten nagyon sok oldalon meg lehet találni, én most itt adok közre belőle egyet.

Hozzávalók:
• 30 gerezd fokhagyma,
• 5 db citrom (lehetőleg természetes körülmények között termesztett, nem permetezett gyümölcsöt használjunk),
• 1 l víz.

Elkészítése

A fokhagymáról leszedjük a héját és felaprítjuk (lehet robotgéppel vagy turmixszal is). A citromot alaposan megmossuk, héjával együtt aprítjuk és robotgéppel vagy mixer segítségével elegyítjük a fokhagymával.
Egy liter vízzel buggyanásig forraljuk, lefedve kihűlésig állni hagyjuk, majd leszűrjük, palackba töltjük, és hűtőszekrényben tároljuk.

Adagolása

Naponta egy kupicányi mennyiséget ajánlatos fogyasztani reggel, étkezés előtt. Egy kúra három hétig tart, amely 8 nap szünet után még egyszer megismételhető. Általában ezt követően áll be egy tartósabb eredmény. Szükség esetén harmadszor is megismételhető
Félévente, vagy évente ajánlatos megismételni ezt az olcsó és ártalommentes, háromhetes kúrát.

Negyven év felett akkor is tanácsos végigcsinálni, ha egyébként nincs semmi baj, betegség.

A módszer kipróbálói állítják, hogy már háromheti alkalmazás után érezhető az egész test fiatalos regenerálódása.

Sokan állítják, hogy a kúra eredményeképpen javult a látásuk, hallásuk, fog- és ínyproblémáik, a vérnyomásuk értékei, energikusabbak, teherbíróbbak lettek, nyugodtabbá, pihentetőbbé, vált az éjszakai alvásuk.













A magyar fokhagymát én jobban szeretem mint a kínait. Sokkal kellemesebb az illata, és az íze is. Úgy szoktam mondani, hogy a kínainak bűze, a magyarnak íze van. Könnyű megkülönböztetni, ugyanis a magyarnak csak visszavágják a gyökerét, míg a kínainak nem is tudom mivel, de teljesen kikaparják még a gyökérkezdeményt is.


Mivel nagyon nehéz kezeletlen citromot kapni, sőt nálunk itt vidéken szinte lehetetlen, tengeri sót teszek az áztató vízbe, amiben a citromokat megtisztítom a vegyszerektől. A tengeri só jól oldja ezt a bevonatot. Áztatás után csak erre használatos körömkefével alaposan megsikáljuk.


Feldarabolom a citromot, közben a magokat is eltávolítom


Én ezt is mint olyan sok mindent robotgépben turmixolom össze. Persze jó bármilyen gép, akár a botmixer is tökéletes eredményt hoz.


Így néz ki még mielőtt leszűrnénk.



És a kész eredmény, már üvegben, mielőtt a hűtőben elfoglalná a helyét.

Jó egészséget, ha valaki úgy dönt, hogy Ő is kipróbálja. Egy bizonyos, ártani biztosan nem árt.





2012. március 25., vasárnap

Csokis-mandarinos muffin

Muffinból nekünk soha nem elég 12 db. Lehet, hogy ezt már írtam ezelőtt is. De szerintem nem csak mi vagyunk úgy, hogy többször is szeretünk belőle enni. Nem lesz semmi baja másnap reggelig, és igazán jó indítás egy pohár habos kakaóval, vagy tejjel.

A mai muffinom a következő képen készült:


száraz hozzávalók:

35 dkg sima lisz
2 evőkanál kakaó
1 cs vaniliás cukor
1 tk szódabikarbóna
1 cs sütőpor

nedves hozzávalók:
1.5 dl natur joghurt
2 db tojás
15 dkg barna cukor
5 dkg vaj vagy margarin
3 ek étolaj
1 nagyobb mandarin esetleg narancs filézve apróra vágva levével együtt
5 dkg étcsoki pasztilla, vagy apróra vágott csoki


máz hozzávalók

5 dkg étcsoki
1 dl tejföl
szóró cukor

Elkészítés:
összekeverjük a száraz hozzávalókat majd a nedves hozzávalókat, azután a nedvesbe belekeverjük a száraz hozzávalókat. Annyi ideig csak ameddig elkeverednek.
A muffin sütőt kibéleljük papírkapszlikkal, esetleg vajjal kikenjük és liszttel kiszórjuk.
A tésztát beleadagoljuk, 180 fokos sütőben 20 perc alatt kisütjük, hagyjuk kihűlni.
Megolvasztjuk a csokit elkeverjük benne a tejfölt, és a muffinokat belemártjuk, szórócukorral megszórjuk. Esetleg csokireszelékkel, vagy nagyon apróra vágott kandírozott mandarinnal hintjük meg.



A hozzávalók



A kész muffint mindig hagyjuk kihűlni, különben a máz "elcsúszik " rajta


Jó étvágyat


2012. március 21., szerda

Süni

Ilyenkor kora tavasszal, a legkisebb napsütés is kicsal bennünket. Ma már végre jó idő volt, és a cicánk is érzi ezt. Jó sokat napozott, lustán, jóllakottan, ahogy az a cicáknál már csak lenni szokott.
Gondoltam szétnézek a kertben, mi is ami sürgősen elvégzendő, és akkor láttam meg, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz. A sünike felébredt, és keresgél ennivaló után. Látszik rajta, mennyire megviselte a tél, vékony mint a tű, és még nagyon le van lassulva, de egy-két nap és már nem is emlékszik senki mennyi megpróbáltatáson mentünk mind keresztül az elmúlt hónapokban.


A Cicus visszanéz......


....észrevétlen akart maradni, de én megláttam,........


........... nem szívesen háborgattam, csak arra a kis időre, amíg lencsevégre kaptam......






2012. március 19., hétfő

Almás lepény




A almafánk tavaly ontotta a gyümölcsöket. Soha ennyi nem termett még. Jó sokat elraktam, pedig nem vagyunk nagy alma rajongók. Talán azért mert nekem és páromnak is savat csinál. De érdekes módon, ha almás lepény készül belőle, semmi bajunk. Talán azért van ez így, mert már gyerek korunk édességei között szerepelt, és a nagyink sütötte a világ legjobb pitéit.

Ahhoz, hogy az alma friss és igazi almaízű maradjon, - még ha üvegben várja is a csodát, - én a következő képen rakom el amikor a szezon van.
Az almákat megpucoljuk, és robotgéppel, vagy almareszelővel megreszeljük, a levét kezünkkel jól kinyomjuk, üvegekbe töltjük, jó szorosan, és előbb celofánnal, majd csavaros tetővel lefedjük.
A befőzőedénybe állítjuk, az üvegek alá mindig teszek egy konyharuhát, hogy a fazék aljával ne érintkezzenek közvetlenül. Az edényt feltöltöm vízzel, hogy kb 2/3-ig érjen, a fedőt ráteszem, vagy szintén konyharuhát használok a betakarásukhoz, és a forrástól számított 30 perc után elzárom a tüzet, hagyom, majd 24 óra múlva ismét alámelegítek, de most csak 10 percig dunsztolom.
A dupla sterilizálás lehetővé tette, hogy ne romoljon meg, és ne kelljen tartósítót használni. Ezzel a módszerrel még minden üveg almám megmaradt, soha nem romlott meg.
Előszeretettel használom a dupla dunsztolást más gyümölcsöknél is, és bevált, ajánlom figyelmetekbe.

Most pedig a Mama receptjét szeretném leírni, hogy azt ne kelljen keresgélnem, ha legközelebb is ráéhezünk egy igazi pitére.

50 dkg liszt
25 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin
1 sütőpor
1 vaniliás cukor
4 tojás
szükség szerint 2-3 evőkanál tejföl

2 üveg reszelt alma befőtt, vagy 2 kg alma reszelve
fahéj
cukor ízlés szerint (én 10 dkg-nál többet nem rakok bele, szeretem ha az alma íze a domináns és nem a cukoré)

A sütőporral elkavart lisztet a cukorral, vaníliás cukorral, és a vajjal robotgépben eldolgozzuk, vagy a kezünkkel gyorsan elmorzsoljuk. A tojást összekeverjük és a morzsához adjuk, összedolgozzuk, fóliába csomagolva hűtőbe rakjuk fél órára. Viszonylag lágy legyen a tészta, de azért formálható. Ezért szükség szerint ha puhának tartjuk lisztet, vagy ha keménynek, akkor tejfölt adjunk hozzá.
Pihentetés után ketté osztjuk, tepsit bélelünk ki sütőpapírral, vagy kikenjük vajjal és beszórjuk liszttel, és a kinyújtott lapot belefektetjük, megszórjuk zsemlemorzsával, vagy darált dióbéllel, ráterítjük az almát, amit előzőleg összekeverünk a cukorral, és a fahájjal. (Itt jegyzem meg, ha frissen reszelt alma töltelékkel készítjük, akkor a már lereszelt almát dinszteljük meg a cukorral, és a fahéjjal, hogy könnyebben kezelhető és jobb ízű legyen. Majd befedjük a másik tésztalappal, tetejét megkenjük tejföllel, megszórjuk kristálycukorral, vagy barna cukorral, egy villával megszurkáljuk, és 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, kockára vágjuk és tálaljuk.


Nosztalgia krémes

 Maradjunk még mindig a tojásfehérje felhasznalásánál. Süssünk-Nosztalgia krémest egyszerűen és gyorsan  Hozzávalók  3 csomag leveles tészta...