Egy igazán finom, selymes kenyér a klasszikus
úgynevezett Világkenyér. A River Cottage egyik könyvében található és
hihetetlenül finom. Ahogy az le van írva, egy nagyon puha, de rugalmas bélzetű,
ropogós héjú kenyér, amit igaz hosszasan kell készíteni, de mindenképpen megéri
a fáradságot. Ezzel igazi kenyeret varázsolhatunk az asztalra.
Családunk meg lesz elégedve. Egy nagyon fontos,
tartsuk be a receptet, ne siettessük a dolgot. A kovászos kenyérnek hosszú idő
kell ahhoz, hogy igazán ízletes legyen.
A beletett kovász a ház asszonyával fog együtt
dolgozni azon, hogy a Világ legjobb kenyerét létrehozzák.
A hozzávalókból 2 cipó készíthető
Olyan napot válasszunk, amikor másnap semmi fontos
dolgunk nem akad, csupán a napi rutin, amit úgyis megcsinálunk automatikusan.
A kovász. Készítését megtalálod itt
Előző este készítsük el a kovászos tésztánkat, ami
majd az alapja lesz ennek a kenyérnek.
1 csésze = 250 ml
650 ml langyos víz
500 g búzaliszt kenyér
1/4 - 1/3 csésze aktív kovász
Keverjük össze a hozzávalókat. Fedjük
le fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékleten egy éjszakán át.
A kimért hozzávalókhoz adjuk a kovászt és a vizet, majd alaposan összekeverjük a kezünkkel dolgozzunk jobban fog sikerülni a kenyerünk
Így néz ki, látszik ahogy beindul a kovász. A légbuborékok máris láthatók. Ezután folpack-kal fedjük be, és hagyjuk éjszakára szobahőmérsékleten
Másnap adjuk hozzá a következőket
600 g búzaliszt kenyér
25 g só
valamint az előző este elkészített kovászos tészta.
A lisztet először keverjük össze a sóval, és azután
tegyük hozzá a kovászos tésztánkat. A tészta elég ragadós, de ne adjunk hozzá
sokkal több lisztet.
Dagasszuk addig, amíg megfelelően sima tésztát kapunk.
A legegyszerűbb módja a dagasztógép, de kézzel is kész kb 15-20 perc alatt.
Sokkal finomabb, amikor a kezünkkel dagasztjuk, hiszen olyankor velünk kerül
kapcsolatba a tészta, és még inkább életre kel ettől.
A tésztából alakítsunk ki egy nagy labdát, és tegyük
egy tálba.
Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten kelni 4
órát.
Ez az idő elegendő, hogy a napi feladatainkat végezzük. Viszont ne mennyünk messzire, hiszen a 4 óra alatt háromszor át kell gyúrnunk a tésztát. Tesszük
ezt azért, hogy kellő képpen átlevegőztessük, hogy szép nagy lyukak
alakulhassanak ki az utolsó kelés alatt.
Ezt követően vegyük a tésztánkat ketté, formázzuk meg,
alaposan lisztezzük, esetleg tegyük kenyérsütő edénybe, fedjük le és hagyjuk
ismét kelni 2-3 órát.
Ez alatt alaposan megemelkedik.
A teljes kelés után
ejtsünk pár bemetszést rajta, hogy szebb legyen. Nem kell mélyen.
A sütőbe tegyünk egy hőálló edénybe vizet, és
melegítsük elő 250 fokosra. Amikor betesszük a kenyerünket, és ezen a hőfokon
tartjuk 10 percig, majd csökkentsük a hőfokot 200 fokra, és még kb 30 percig
süssük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
1 megjegyzés:
Megtaláltam, amit kerestem!:) Isteni lehet, de valóban macerás. Valamit, valamiért!;)Élesztőset nem ehetünk... Ki fogom próbálni. Köszönöm!
Megjegyzés küldése