2014. február 13., csütörtök

Kedvenc kovászos kenyér (Világkenyér)Egy igazán finom, selymes kenyér a klasszikus úgynevezett Világkenyér. A River Cottage egyik könyvében található és hihetetlenül finom. Ahogy az le van írva, egy nagyon puha, de rugalmas bélzetű, ropogós héjú kenyér, amit igaz hosszasan kell készíteni, de mindenképpen megéri a fáradságot. Ezzel igazi kenyeret varázsolhatunk az asztalra.
Családunk meg lesz elégedve. Egy nagyon fontos, tartsuk be a receptet, ne siettessük a dolgot. A kovászos kenyérnek hosszú idő kell ahhoz, hogy igazán ízletes legyen.
A beletett kovász a ház asszonyával fog együtt dolgozni azon, hogy a Világ legjobb kenyerét létrehozzák.

A hozzávalókból 2 cipó készíthető


Olyan napot válasszunk, amikor másnap semmi fontos dolgunk nem akad, csupán a napi rutin, amit úgyis megcsinálunk automatikusan.A kovász. Készítését megtalálod ittElőző este készítsük el a kovászos tésztánkat, ami majd az alapja lesz ennek a kenyérnek.1 csésze = 250 ml


650 ml langyos víz
500 g búzaliszt kenyér
1/4 - 1/3 csésze aktív kovász


Keverjük össze a hozzávalókat. Fedjük le fóliával, és hagyjuk szobahőmérsékleten egy éjszakán át.


A kimért hozzávalókhoz adjuk a kovászt és a vizet, majd alaposan összekeverjük a kezünkkel dolgozzunk jobban fog sikerülni a kenyerünk

Így néz ki, látszik ahogy beindul a kovász. A légbuborékok máris láthatók. Ezután folpack-kal fedjük be, és hagyjuk éjszakára szobahőmérsékletenMásnap adjuk hozzá a következőket

600 g búzaliszt kenyér
25 g só
valamint az előző este elkészített kovászos tészta.


A lisztet először keverjük össze a sóval, és azután tegyük hozzá a kovászos tésztánkat. A tészta elég ragadós, de ne adjunk hozzá sokkal több lisztet.
Dagasszuk addig, amíg megfelelően sima tésztát kapunk. 

A legegyszerűbb módja a dagasztógép, de kézzel is kész kb 15-20 perc alatt. Sokkal finomabb, amikor a kezünkkel dagasztjuk, hiszen olyankor velünk kerül kapcsolatba a tészta, és még inkább életre kel ettől.A tésztából alakítsunk ki egy nagy labdát, és tegyük egy tálba. 
Fedjük le egy konyharuhával, és hagyjuk szobahőmérsékleten kelni 4 órát. 

Ez az idő elegendő, hogy a napi feladatainkat végezzük. Viszont ne mennyünk messzire, hiszen a 4 óra alatt háromszor át kell gyúrnunk a tésztát. Tesszük ezt azért, hogy kellő képpen átlevegőztessük, hogy szép nagy lyukak alakulhassanak ki az utolsó kelés alatt.
Ezt követően vegyük a tésztánkat ketté, formázzuk meg, alaposan lisztezzük, esetleg tegyük kenyérsütő edénybe, fedjük le és hagyjuk ismét kelni 2-3 órát. 


Ez alatt alaposan megemelkedik. 

A teljes kelés után ejtsünk pár bemetszést rajta, hogy szebb legyen. Nem kell mélyen.
A sütőbe tegyünk egy hőálló edénybe vizet, és melegítsük elő 250 fokosra. Amikor betesszük a kenyerünket, és ezen a hőfokon tartjuk 10 percig, majd csökkentsük a hőfokot 200 fokra, és még kb 30 percig süssük. 

Rácson hagyjuk kihűlni.


1 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Megtaláltam, amit kerestem!:) Isteni lehet, de valóban macerás. Valamit, valamiért!;)Élesztőset nem ehetünk... Ki fogom próbálni. Köszönöm!

Karfiol "kínai" panírban

Imádom a karfiolt, és ma nálunk a boltban roppant kedvező áron volt kapható, jó nagyok, frissek. A rántott karfiol az egyik ke...