A croissan egyik kedvence a családnak. Mindegy hogy töltve, vagy csak natúr van készítve jöhet.
Nem egy gyorsan elkészíthető tészta a vajastészta, elég időigényes, de elképesztően finom édesen (megtöltve lekvárral, vagy mogyorókrémmel, de készíthetjük sajtosan, sonkásan, vagy a kész kiflit vágjuk ketté, és mint egy szendvicsek elkészítjük, de lehet mellé ....... és sorolhatnám, milyen sok féle képpen fogyasztható.
Készítsétek el bátran, azután zsebeljétek be az elismerést.
3,5 dl tej
5 dkg barna cukor
11 g száraz élesztő + egy mokkáskanálnyi
4 csésze liszt (1 csésze= 250 ml)
1 evőkanál só
35 dkg margarin
A teteje megkenéséhez 1 tojás felverve, 1 evőkanál
langyos tejjel
A meleg tejben oldjuk fel a cukrot és az élesztő. hagyjuk
jól felhabosodni. Adjuk hozzá a lisztet és a sót, alaposan gyúrjuk össze.
Nyújtsuk el 1,5 cm vastagra, és hajtogassuk össze. Tegyük egy műanyag zacskóba,
és hagyjuk egy órát pihenni a hűtőben.
Amíg a tészta a hűtőben pihen a vajból készítsünk
téglalap formát, hogy majd könnyen be tudjuk csomagolni a kinyújtott tésztába.
Vegyük ki a meghűlt tésztát a zacskóból, és enyhén
lisztezett munkalapon nyújtsuk ki, és csomagoljuk bele a téglalappá formált
vajat. Én kézzel nyomkodtam le egyenletesre, és újra elnyújtottam. A hajtogatás
technikája megtekinthető az alábbi videón ITT
Ezt a hajtogatást még háromszor megismételtem, közben
mindig pihentettem a tésztát egy órát, majd becsomagoltam ebben az esetben egy
frissen tartó dobozba tettem, amit enyhén megliszteztem, és ment éjszakára a
hűtőbe.
Másnap reggel egy nagyon hosszú téglalappá nyújtottam. A
szélessége kb 20 cm viszont annyira nyújtottam, hogy a tészta vastagsága kb
1-1,5 cm volt.
Háromszögeket vágtam belőle egy pizza vágóval, de
használhatunk jó éles kést is. A széles végét bevágtam középen, kicsit
széthúzva felsodortam és kiflit formáztam belőle. Egy órát meleg helyen
pihentettem konyharuhával letakarva. Azután egy kanál meleg tejjel felvert
tojással megkentem a tetejét.
200 fokosra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütöttem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése