2014. február 28., péntek

A legegyszerűbb cipócskák
Keresem a jót, keresem a szépet, és keresem az egyszerűséget. Legtöbbször a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. Családunk reggeli kenyere, most ez a dagasztás nélkül készült cipó, és határozottan állítom, megérte megpróbálni. 
Barangolásaim során rengetegen dicsérték, és bevallom könnyebb mint gondoltam. Mindig az rettentett vissza a dologtól, hogy lefedve, meg jénaiba, vagy Pataki tálba, meg ki tudja még mi mindent írtak. Én pedig csak egyszerűen fogtam, és ugyanúgy mint a többi kenyeret beraktam a sütőbe, és az első 30 perc alatt nem nyitottam ki a sütő ajtaját, csak az üvegen át leselkedtem, mi is történik odabent.


 Ezek szerint elegendő volt az a pára, amit a sütőbe helyezett vizesedény biztosított. Másokat is biztatok az elkészítésre, hiszen annyira kevés dolog van vele, és mégis egy finom, kívánatos cipót adhatunk a reggeliző asztalra.

Elkészítése egyszerű, az arányok a következők 8 db cipócskához:80 dkg kenyérliszt
7 dl meleg víz
3 teáskanál só
1 csomag élesztőEste bekeverjük a tésztát, én fakanállal tettem, mert azt írja, akkor jó, ha galuska tészta keménységű.
Mindenek előtt a lisztet átszitáltam, addig 1 dl meleg vízzel felfuttattam az élesztőt. Ha instant élesztőt választotok, azt elég a liszttel és a sóval elkeverni. Az átszitált liszthez hozzáadtam a sót alaposan összekevertem, mélyedés ment a közepébe, ebbe került a felfutott élesztő, és el kezdtem kavarni, folyamatosan adtam hozzá a vizet, és galuska sűrűségűre kevertem. Én a tálam tetejével fedtem le, de tökéletesen megfelel egy folpack is. A fontos, hogy a nedvesség bent maradjon. 12 óra pihenés következik. Ezután óvatosan kiborítjuk egy alaposan belisztezett munkalapra, és oldalról alányúlva felhajtjuk a tésztát, majd a másik oldalán is megismételjük ezt. Azután félbe vágjuk, majd megint félbe és így tovább, 8 egyenlő részre. 

Egy darabot felemelünk az egyik végénél, és hagyjuk, hogy a súlyánál fogva lelógjon, majd a lelógó végét kicsit kiszélesítjük, és feltekerjük. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokosra felmelegített sütőben, aminek az aljára egy edénybe vizet tettünk, hogy biztosítsuk a páratartalmat, 40 perc alatt készre sütjük.2 megjegyzés:

Tamás Farkas írta...

Tisztelettel kérdezném, hogy mit jelent az, hogy "kenyér liszt" Mit takar ez?? A boltban kapható kész bekevert szarság?? Köszönettel Várom megtisztelő felvilágosító válaszukat!!

Zsóka írta...

Nagyon örülök, hogy megkérdezte tőlem, hiszen nem mindenki tudja, hogy liszt, és liszt között mi a különbség.
Természetesen nem egy előre bekevert lisztről van szó, hanem kimondottan kenyérsütéshez őrölt lisztről. A pontos meghatározása a következő:
Búzakenyérliszt, fehér BL 80
“Finomszemcsés őrlemény, színe a búzamagbelső és a héj árnyalatától függ, a típusnak megfelelő mértékű finomszemcsés héjrészt tartalmaz.”
Kenyérkészítéshez használt liszt, más, alacsony sikértartalmú lisztekkel keverhető. Tehát ennyi, és semmi flanc. Csak magasabb sikértartalommal rendelkező liszt.

Karfiol "kínai" panírban

Imádom a karfiolt, és ma nálunk a boltban roppant kedvező áron volt kapható, jó nagyok, frissek. A rántott karfiol az egyik ke...