ADJON ISTEN MINDEN JÓT
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Jobb üdőt, mint tavaly volt,
Ez új esztendőben;
Jó tavaszt, őszt, telet, nyárt,
Jó termést és jó vásárt
Ez új esztendőben;
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Zsíros esőt, kövér hót,
Ez új esztendőben;
Bő aratást, szüretet,
Egészséget, jó kedvet
Ez új esztendőben!
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Drága jó bort, olcsó sót
Ez új esztendőben;
Jó kenyeret, szalonnát
Tizenkét hónapon át
Ez új esztendőben!
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Vegye el mind a nem jót,
Ez új esztendőben;
Mitől félünk, mentsen meg,
Amit várunk, legyen meg,
Ez új esztendőben!
Ez új esztendőben:
Jobb üdőt, mint tavaly volt,
Ez új esztendőben;
Jó tavaszt, őszt, telet, nyárt,
Jó termést és jó vásárt
Ez új esztendőben;
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Zsíros esőt, kövér hót,
Ez új esztendőben;
Bő aratást, szüretet,
Egészséget, jó kedvet
Ez új esztendőben!
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Drága jó bort, olcsó sót
Ez új esztendőben;
Jó kenyeret, szalonnát
Tizenkét hónapon át
Ez új esztendőben!
Adjon Isten minden jót
Ez új esztendőben:
Vegye el mind a nem jót,
Ez új esztendőben;
Mitől félünk, mentsen meg,
Amit várunk, legyen meg,
Ez új esztendőben!
Népköltés
Hozzávalók:
30 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
babérlevél
só, bors
1-2 evőkanál olaj
2 dkg liszt
2 gerezd fokhagyma
1-1 evőkanál mustár és méz
1-2 evőkanál ecet
Egy fej apróra vágott vöröshagymát és a beáztatott lencsét annyi vízzel teszünk fel főni, hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a babérleveleket. Addig főzzük, amíg a lencse megpuhul. Ha szükséges utána pótoljuk a vizet. Legyünk óvatosak, könnyen lekozmál. Ekkor készítünk az olajból, esetleg zsírból és a lisztből rántást készítünk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és amikor megérezzük a fokhagyma illatát levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a lencséhez, beletesszük a mézet és a mustárt, összeforraljuk. Ha szükséges utána sózzuk. Egy-két kanál ecettel ízesítjük, és sült kolbásszal, vagy sült hússal, esetleg sült vöröshagyma kockákkal kínáljuk.
1,5 kg bőrös malackaraj
2 evőkanál só
1 teáskanál szárított fokhagymapor
1 evőkanál sertészsír
A malackarajt vágassuk 1,5 cm-es szeletekre a hentessel, sokkal könnyebb dolgunk lesz. Miután megmostuk, és alaposan átnéztük, hogy ne legyen a bőre sehol szőrös, a bőrt centiméterenként bevagdossuk. Két evőkanál sót egy teáskanál szárított fokhagymaporral összekeverünk, és a húsokat ezzel a keverékkel sózzuk meg. Legalább egy órát állni hagyjuk, majd egy kanál zsírral kikent tepsibe helyezzük. Alufóliával befedjük és 200 fokos sütőben 40 percig sütjük. Ekkor levesszük a fóliát, és zsírjára sütjük, addig, hogy a hús szép színt kapjon. Legyünk óvatosak, a hús könnyen fröcsköl. Mielőtt megfordítjuk, kicsit hagyjuk visszahűlni, csak azután nyúljunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése