2014. január 18., szombat

Csirkemell fűszeres sütőpapírban paradicsommal





Hölgyeim, megint nagy átvágás részesei lehetünk az instant étel előállítók részéről.  
Tudjuk nagyon jól hogy milyen egyszerű egy bolognait elkészíteni, a jó mártás a lényeg. 
A jó mártásnak pedig a megfelelő alapanyag, és mondjuk paradicsom érés idején pár óra, egy szép verőfényes hétvégén, amikor a teraszon megpucoljuk a paradicsomot és a többi zöldséget, és jó társaságban, vagy egy jó zene mellett sűrűre főzzük a mártásunkat, és 3 decis üvegekben elrakjuk télire. És ilyenkor előveszünk egy üveggel mialatt megmelegszik a tészta is megfő, ha szeretjük hát teszünk bele húst, de csak egy kis sonkával, vagy pár szelet bacon-nal tökéletes vacsora, vagy ebéd lehet. 

Vagy egy sajtmártás, annyi idő alatt kész, mintha zacskóból készítettük volna, annyi különbséggel, hogy kifelejtjük az ízfokozót, és a többi idegmérget belőle. 
Egy jó szakácskönyv sokat segíthet, de itt az interneten is rengeteg jó és kipróbált recept található. Egy biztos, csak kipróbált, és jól bevált recepteket teszek fel. Nem szeretek a kutyának főzni, - bár kutyasütit szoktam nekik készíteni, - és nem szeretném ha más az én receptjeim miatt dobná ki az ételt.
Sorolhatnánk a zacskós becsapásokat tovább. Tudom nem igényel semmilyen tudományt, de kérem szépen a fűszereken kívül meg kell hozzá venni minden mást. Ugyan úgy elő kell készíteni, ugyan úgy meg kell sütni, vagy főzni, hát akkor miért adunk a semmiért komoly százasokat?

A legújabb a sütőpapírban készült fűszeres csirkemell. Mit csinál a gyerek, fogja a papírt, ráteszi a csirkemellet, betakarja a papírral, és megsüti. Akár serpenyőben, akár sütőben, semmi ördöngösség nincs benne.

Egy darab sütőpapírt levágunk a tekercsből, ha valóban nem szeretnénk semmilyen zsiradékot használni enyhén nedvesítsük meg egy kis vízzel, de ha nem vagyunk annyira szigorúak magunkkal szemben, lazán, nagyon vékonyan kenjük át olajos ecsettel, legjobb a kókuszolaj, hiszen még segít is a fogyókúrában, amellett nincs mellékíze mint az olívának. Amikor átkentük a sütőpapírt, szórjuk meg sült hús fűszerkeverékkel, amit mi magunk meg tudunk csinálni a következő módon. Egy üvegbe tegyük a következőket, és alaposan rázzuk össze.

1 evőkanál adalékmentes só
1 teáskanál fokhagymapor
1 teáskanál kakukkfű
1/2 teáskanál bors, vagy borsikafű
1/2 teáskanál őrölt kömény
1/2 teáskanál őrölt koriandermag 

Amennyiben van valami kedvenc ízű fűszerünk adjunk abból is hozzá bátran.

Természetesen nem lesz szükség az összes fűszerkeverékre, csak töredékére, viszont ha elkészítjük, több alkalommal tudjuk használni, hiszen egy lezárt üvegecskében megőrzi a minőségét sokáig. Fontos azért egy címkét ragasztani rá, amire ráírtuk mi van benne. Nem kellemes dolog beleszagolni olyan fűszerbe, ami őrölt borsot tartalmaz. De ha egy cetlire ráírjuk a nevét és beletesszük az üvegbe, az is jó ötlet. 

Itt további fűszerkeverékek receptjét olvashatod. 

Érdemes több félét készíteni, és nagyon sokoldalúan felhasználhatod őket. Nem mellékes mennyit lehet spórolni ezekkel. Mennyivel jobb egy új cipőre költeni, mint egy új zacskós ételre.



Egyszóval amikor megkentük a papírt, ezzel vagy más általunk szeretett fűszerkeverékkel megszórjuk, és a csirkemell szeleteket ráfektetjük, és a másik oldalára áthajtjuk a fűszeres papírt. 


A csirkemellet érdemes 1-1 1/2 cm vastag szeletekre vágni, és kicsit az öklünkkel megveregetni, hogy a hús rostjai rendeződjenek, és egyforma vastagságúak legyenek.





Egy serpenyőt felforrósítunk, és a papíros szeleteket beletesszük, kb 6-8 perc sütés után meg lehet fordítani. A másik oldalának is adjunk 5-6 percet, és már tálalhatjuk is.



Én két konzerv paradicsomot felszeleteltem, a paradicsom levéből pár kanállal  összekevertem egy zúzott fokhagymával, csipet borsikafűvel, csipet sóval, egy kevés apróra vágott zeller zölddel, és a paradicsomokat ezzel locsoltam meg. 

Mindez röpke 15 perc alatt készen lett. Az eredmény pedig fantasztikus.  








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...