2014. január 16., csütörtök

Káposztás pirog









Szeretek kedveskedni a családomnak. Vannak olyan ételek, aminek egyszerűen nem tudnak ellenállni. Nincs az a mennyiség, amit ne tudnának megenni.
Nagyon régen készítettem már pirogot, főleg káposztásat. Az alap recept a régi. Megtalálod itt.

A töltelék viszont ott nem szerepel, így főleg azért is készült a bejegyzés.

A töltelék hozzávalói:

1 fej káposzta 
2-3 evőkanál olaj
só, bors

A káposzta külső leveleit levesszük, mert általában szennyezett, szakadt. Azután félbe vágjuk és a reszelő durva fokán lereszeljük.
Enyhén megsózzuk, és hagyjuk kicsit pihenni.
Közben az olajat felmelegítjük, és a megfonnyadt káposztát beletesszük. összekavarjuk, és lefedve, időnként megkavargatva puhára pároljuk. 
Amikor puha, borsozzuk, és ha szükséges utána sózzuk. Bors helyett borsikafüvet is használhatunk.

Félre tesszük, és hagyjuk kihűlni. 





Közben elkészítjük a pirog tésztáját. 15 perc pihentetés után vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk kerekre. Amennyiben rendelkezünk pirognyomóval, úgy a kerekre szaggatott tésztát rátesszük, a széléhez igazítjuk, a közepébe teszünk a káposzta töltelékből, és összenyomjuk a kis segédeszközünket, ezáltal összetapad, és miután kivettük a formából tepsibe tesszük. 





Kétszer megkenjük felvert tojással, közben hagyjunk 15-20 perc pihenést, ezalatt a sütőnk is felmelegszik 180 fokra, és mielőtt betennénk a tésztánkat, fogpiszkálóval, vagy villával szurkáljuk meg, hogy a keletkező gőz távozni tudjon. 






25-30 perc alatt pirosra sütjük, kicsit hagyjuk hűlni és tálaljuk.






Más töltelékkel is készíthetjük, ehhez ötletet itt találsz. 







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...