Szeretek kedveskedni a családomnak. Vannak olyan ételek, aminek egyszerűen nem tudnak ellenállni. Nincs az a mennyiség, amit ne tudnának megenni.
Nagyon régen készítettem már pirogot, főleg káposztásat. Az alap recept a régi. Megtalálod itt.
A töltelék viszont ott nem szerepel, így főleg azért is készült a bejegyzés.
A töltelék hozzávalói:
1 fej káposzta
2-3 evőkanál olaj
só, bors
A káposzta külső leveleit levesszük, mert általában szennyezett, szakadt. Azután félbe vágjuk és a reszelő durva fokán lereszeljük.
Enyhén megsózzuk, és hagyjuk kicsit pihenni.
Közben az olajat felmelegítjük, és a megfonnyadt káposztát beletesszük. összekavarjuk, és lefedve, időnként megkavargatva puhára pároljuk.
Amikor puha, borsozzuk, és ha szükséges utána sózzuk. Bors helyett borsikafüvet is használhatunk.
Félre tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a pirog tésztáját. 15 perc pihentetés után vékonyra nyújtjuk, és kiszaggatjuk kerekre. Amennyiben rendelkezünk pirognyomóval, úgy a kerekre szaggatott tésztát rátesszük, a széléhez igazítjuk, a közepébe teszünk a káposzta töltelékből, és összenyomjuk a kis segédeszközünket, ezáltal összetapad, és miután kivettük a formából tepsibe tesszük.
25-30 perc alatt pirosra sütjük, kicsit hagyjuk hűlni és tálaljuk.
Más töltelékkel is készíthetjük, ehhez ötletet itt találsz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése