2013. július 28., vasárnap

Tejfölös tök leves



Ebben a melegben szinte felüdülés egy kis hideg tök leves főleg jó tejfölösen, édes-savanyúan. Elkészítése nagyon egyszerű, és a legjobb már korán reggel megcsinálni, akkor mire rá kerül a sor már kellemes langyos vagy akár hideg is lehet.




1 ½ kg tök
½ fej vöröshagyma
kevés só
1 csokor kapor
3 dl tejföl
2 evőkanál liszt
3 evőkanál ecet 10 %-os
3 evőkanál cukor vagy annak megfelelő édesítő

A tököt megpucoljuk, magjaitól megszabadítjuk, és lereszeljük. A vöröshagymát szálasra vágjuk, és egy kevés sóval megsózzuk, és 10 percet állni hagyjuk. Nem csavarjuk ki! Egy lábasban kb 1 ½ l vízzel felöntve puhára főzzük. Ha szeretjük egy fél babérlevelet is tehetünk bele. A tejfölt a liszttel simára keverjük, a tök forró vizéből teszünk hozzá pár merőkanállal, hogy a hőmérsékletet kiegyenlítsük és behabarjuk a levesünket. Megszórjuk az apróra vágott kaporral, (aki nem szereti, ne tegyen bele), és kb 5 percet főzzük. Ez idő alatt a liszt íze eltűnik, és kellő képpen besűrűsödik. Hozzáadjuk az ecetet, és az édesítő, vagy cukrot. Ebben a melegben langyosan, vagy hidegen tálaljuk. Ha sűrűbbre főzzük, főzelékként tükörtojással, vagy fasírttal is tálalhatjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...