Ebben a melegben szinte felüdülés egy kis hideg tök leves főleg jó tejfölösen, édes-savanyúan. Elkészítése nagyon egyszerű, és a legjobb már korán reggel megcsinálni, akkor mire rá kerül a sor már kellemes langyos vagy akár hideg is lehet.
1 ½ kg tök
½ fej vöröshagyma
kevés só
1 csokor kapor
3 dl tejföl
2 evőkanál liszt
3 evőkanál ecet 10 %-os
3 evőkanál cukor vagy annak megfelelő édesítő
A tököt megpucoljuk, magjaitól megszabadítjuk, és lereszeljük.
A vöröshagymát szálasra vágjuk, és egy kevés sóval megsózzuk, és 10 percet
állni hagyjuk. Nem csavarjuk ki! Egy lábasban kb 1 ½ l vízzel felöntve puhára
főzzük. Ha szeretjük egy fél babérlevelet is tehetünk bele. A tejfölt a
liszttel simára keverjük, a tök forró vizéből teszünk hozzá pár merőkanállal,
hogy a hőmérsékletet kiegyenlítsük és behabarjuk a levesünket. Megszórjuk az
apróra vágott kaporral, (aki nem szereti, ne tegyen bele), és kb 5 percet
főzzük. Ez idő alatt a liszt íze eltűnik, és kellő képpen besűrűsödik.
Hozzáadjuk az ecetet, és az édesítő, vagy cukrot. Ebben a melegben langyosan,
vagy hidegen tálaljuk. Ha sűrűbbre főzzük, főzelékként tükörtojással, vagy
fasírttal is tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése