2013. július 20., szombat

Pulyka húsból fasírtgolyó











Nyári melegben nem is tudja az ember lánya milyen ebédnek örülnének a család férfitagjai, és melyik az a főzési mód, ami nem jár túl hosszú főzési esetleg sütési idővel, hogy azért nagyon ne melegítsük be a konyhát. Már-már szinte elviselhetetlen meleg van. Teljesen rátelepedik az egész testünkre, és megmozdulni is fáj. Ki kell találni valamit, és erre legjobb a hajnali csend. Ha már az alvással vannak problémáim, legalább hasznosan töltsem ezt az időt.


Van némi pulyka apró hús a hűtőben, még régebbről származik amikor a mellet meg kellet formázni, és valahogy elfeledkeztem róla. Éppen ideje, hogy valami haszna legyen, hiszen ilyenkor valami könnyű kell, ne terheljük nagyon meg a szervezetet. Az egészség támogatója a pulykahús. Fasírtgolyókat készítünk belőle, lesz hozzá némi párolt zöldség, jobb híján mirelit mexikói, és hogy a legkisebb fiú is egyen, mert a zöldség nem az erőssége, legyen valamennyi sült krumpli.

hozzávalók:

60 dkg darált pulykahús
1 zsemle
 só, bors, oregánó
1 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 tojás
tej a zsemle áztatásához, olaj a sütéshez







A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk az egész tojást. A zsemlét a tejben megáztatjuk és kicsavarjuk, belemorzsoljuk a húsba, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá oregánót. A meglátásom, hogy a pulyka nagyon szereti az oregánót. Bele tesszük a zúzott fokhagymát, és a nagyon finom kockára vágott vöröshagymát. Alaposan összedolgozzuk, és kb fél órára a hűtőben hagyjuk az ízeket összeérni. Apró gombócokat formálunk belőle, amit minden oldalán megsütünk a forró olajban. Nem szoktam bő olajban sütni, inkább állok mellette, és forgatom a fasírtokat.





Ez idő alatt megpárolódik a zöldség, és megsül a hasábburgonya.



A zöldséget pároló edényben készítem el. Abban gyakorlatilag semmi só nem kell. Csak fűszerezni szoktam kevés kakukkfűvel, borsika fűvel.  Majd tálaláskor kevés vajat szoktam a tetejére tenni, és tálalom.  







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...