Sokan elborzadnak, ha
meghallják, hogy az uborkából lekvárt készít valaki. Nos, kedves asszonytársaim,
semmi borzongás, az eredmény kiváló. Egy nagyon kellemes, mondhatnám finom
végeredményt kapunk, a sárgadinnyével való párosításból. Én aki tudom, hogy
uborka van benne természetesen érzem az ízét, de egy a dologról mit sem sejtő ismerősnek
meg sem fordult a fejében az uborka, ellenben felsorolt egy csomó gyümölcsöt,
és a szája is tátva maradt, mikor elárultam az összetételt. Az egyetlen reakció
annyi volt, - de ez akkor is nagyon finom, ha uborkából van. Szerintem ennyi
elég ahhoz, hogy merjem ajánlani az elkészítését.
hozzávalók
1 uborka (kb. 25-30 dkg),
1/2 sárgadinnye (kb.
40-50 dkg)
1/2 rúd vanília kikapart
magja,
1/2 evőkanál apróra
vágott menta,
25 dkg befőző cukor
1 teáskanál citromsav
elkészítés
Tisztítsuk meg a dinnyét
és az uborkát, vegyük ki a magokat és reszeljük finomra egy nagy lábosba. Adjuk
hozzá a vanília kikapart magjait, a cukrot, és a finomra vágott mentát. A
citromsavval a lekvárunk savasságát tudjuk befolyásolni, nem kötelező beletenni,
de kellemesebbé teszi az ízét. Amennyiben nem befőző cukrot használunk,
adhatunk hozzá egy reszelt zöld almát ezzel a pektintartalmat növeljük, esetleg
pektint is használhatunk. Én egy órát főztem, néha kavargatva, és amikor a zöldség-gyümölcs opálos lett egy botmixerrel kicsit átmixeltem, majd még forrón üvegekbe töltöttem. 5 percre fejtetőre állítottam, és irány a polc a kamrában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése