2013. július 31., szerda

Panír (Paneer) készítése




Tudom sokan leírták már, és közreadták ennek a sajtféleségnek a receptjét. De gondoltam a világ legkönnyebben elkészíthető sajtját nekem sem szabad kihagyni.


Hozzávalók:

1 ½ l tej lehetőleg zsíros teljes tej 3,6 % -os
2 evőkanál citromlé
Egy lábosban melegítsük a tejet, amíg szépen finoman forrni kezd. Ekkor csökkentsük a hőmérsékletet, és adjuk hozzá a citromlét.  Természetesen a citromlé savasságától függ, lehet hogy még adni kell valamennyit hozzá. Akkor jó, ha a savó elválik a túrótól. Vigyázzunk a tej ne forrjon erőteljesen.

Öntsük egy muszlinba, vagy tiszta fehér anyagból készült sajtruhába, esetleg pelenka anyagból is készülhet megfelelő méretre vágva,varrva.  A leszűrt túrót öblítsük át hideg vízben, az segít megszabadítani a citrom ízétől. Ezután kössük össze a négy sarkát a ruhának és felakasztva hagyjuk kicsepegni. Ez körülbelül 30 perc. Ezután tegyük egy deszkára, és súlyozzuk le, de ne legyen nagy a nehezék, mert akkor a panír túl kemény lesz. Ez kb. 2-3 óra, és már használhatjuk is a „sajtunkat”

Nagyon finom, fűszeres olajban pácolva.
A friss panír hűtőben kb 5 napig áll el.


Fogyaszthatod sütve, főve, grillezve.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...