Annyira nehezen kezdtem el pogácsát sütni. Első
próbálkozásaim nem jártak sikerrel, bár a párom szerint finom volt mind, és
valóban mindig el is fogyott, valahogy soha nem volt olyan jó mint az Anyukámé,
vagy a szeretett Nagyimé. Most viszont megtört a jég. Arra az elhatározásra
jutottam, lesz ami lesz vajaspogácsát fogok sütni. A féltve őrzött Mamireceptek
közötti bogarászás eredményeként elkészül életem legjobb vajaspogija.
Hozzávalók
1 kg liszt
5 dkg élesztő
30 dkg vaj vagy margarin
3 tojássárgája
½ l tej
1 tk cukor
2 tk só
A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot, feloldom
az élesztőt, és felfuttatom. Közben a vajat elmorzsolom a sóval elkevert
liszttel. A liszt közepébe mélyedést készítek, ide öntöm a felfutott élesztős
tejet, és alaposan összegyúrom. Ez után kinyújtom és hajtogatom olyan módom,
hogy először jobb oldalról felhajtom a tészta egyharmadát a kétharmad részig,
majd baloldalról ugyan így járok el. Egy kicsit kinyújtom, és a hosszú résznél
megismételem a műveletet. Jobbról egyharmadát a kétharmad részig, majd a bal
oldali egyharmadot ráhajtom a már összehajtott tésztára. Remélem elég
bonyolultan írtam le. De azt hiszem, a régi motorosok tudják, miről van szó, én
pedig ígérem, fogok egy pogácsahajtogatási képsort feltenni. Hajtogatás után
lefedve pihentetem fél órát.
Ezt a műveletet még kétszer megismétlem, ezután 1 ½ - 2 cm
vastagságúra kinyújtom, tetejét tojással megkenem, bevagdosom, és közepes
pogácsavágóval kiszaggatom. Oldalát kicsit megigazítva tepsire rakom és további
fél órát pihentetem. Közben a sütőt 180 fokosra előmelegítem. Majd 30-35 perc
alatt készre sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése