A mustár házi készítésére biztatok mindenkit. Sokkal ízletesebb, és olcsó,
nem csak adalékkal, meg állománynövelővel van tele, hanem ízekkel. Ráadásul
pillanatok alatt elkészíthető, bár igaz egy éjszakára be kell a magokat
áztatni, de ez a legkevesebb. A virsli szinte elájul, amikor egy házi mézes-mustárral
szembekerül. A gyerekek pedig imádják. Persze csak a szelídített változatot, amit azzal teszünk kellemesebbé, hogy felforraljuk, és addig főzzük, amíg a kívánt erősségre szelidül. Azon kívül fantasztikus ízesítő húsok
sütésénél, vagy csak egy mártás elkészítésénél. Egyszóval érdemes megpróbálni.
hozzávalók
1/2 csésze fehér mustármag
3/4 csésze almaecet
1/3 csésze víz
1 1/2 tk. cukor
½ csésze méz
3/4 csésze almaecet
1/3 csésze víz
1 1/2 tk. cukor
½ csésze méz
Elkészítés
A mustármagot egy éjszakára áztassuk be az ecet és a víz keverékébe,
ügyeljünk, hogy a magokat ellepje a folyadék. Másnap tegyük turmixba, vagy
robotgépbe, a késes adaptert használva, és adjuk hozzá a mézet, keverjük,
pürésítsük addig, amíg a kívánt minőséget el nem érjük. Ha magosabban szeretjük
durvára, tehát rövidebb ideig turmixszoljuk, ha finomabban, akkor hosszabb
ideig keverjük. Ha szükséges adjunk még hozzá vizet.
Tegyük kis üvegekbe, és sterilizáljuk, a víz újraforrásától számítva 15
percig.
A kamrába tesszük, miután felcímkéztük. Kb egy hét eltelte után éri el a
legjobb ízt, addig esetleg túl fűszeresnek tűnhet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése