2013. január 22., kedd

Házi mézes mustár






A mustár házi készítésére biztatok mindenkit. Sokkal ízletesebb, és olcsó, nem csak adalékkal, meg állománynövelővel van tele, hanem ízekkel. Ráadásul pillanatok alatt elkészíthető, bár igaz egy éjszakára be kell a magokat áztatni, de ez a legkevesebb. A virsli szinte elájul, amikor egy házi mézes-mustárral szembekerül. A gyerekek pedig imádják. Persze csak a szelídített változatot, amit azzal teszünk kellemesebbé, hogy felforraljuk, és addig főzzük, amíg a kívánt erősségre szelidül. Azon kívül fantasztikus ízesítő húsok sütésénél, vagy csak egy mártás elkészítésénél. Egyszóval érdemes megpróbálni.

hozzávalók

1/2 csésze fehér mustármag
3/4 csésze almaecet
1/3 csésze víz
1 1/2 tk. cukor
½  csésze méz
  

Elkészítés

A mustármagot egy éjszakára áztassuk be az ecet és a víz keverékébe, ügyeljünk, hogy a magokat ellepje a folyadék. Másnap tegyük turmixba, vagy robotgépbe, a késes adaptert használva, és adjuk hozzá a mézet, keverjük, pürésítsük addig, amíg a kívánt minőséget el nem érjük. Ha magosabban szeretjük durvára, tehát rövidebb ideig turmixszoljuk, ha finomabban, akkor hosszabb ideig keverjük. Ha szükséges adjunk még hozzá vizet.
Tegyük kis üvegekbe, és sterilizáljuk, a víz újraforrásától számítva 15 percig.
A kamrába tesszük, miután felcímkéztük. Kb egy hét eltelte után éri el a legjobb ízt, addig esetleg túl fűszeresnek tűnhet.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...