A csirke számomra az az étel, amit nem lehet megunni. Meg
tudom enni reggel, délben, este. Egy nagyon finom elkészítési mód a sütés, és
ha ez párosul a kínai 5 fűszerkeverékhez, vagy”Ne add Uram” azzal hasonlóan van
ízesítve, hát az maga a tökéletesség. Ebben a kisvárosban nem mindig beszerezhető
ez az olcsónak nem mondható fűszer. Tehát magad uram, ha szolgád nincsen. És
akkor mára ennyi a közhelyekből. Térjünk a lényegre.
1 egész csirke
1 evőkanál 5 fűszerkeverék
só
1-2 evőkanál olaj
körethez
sárgarépa
petrezselyem gyökér
karalábé
cékla
burgonya
zellergumó
Elkészítés.
A csirkét alaposan bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, és jól
besózunk, majd egy fél órára hűtőben pihentetjük. Ezután tepsibe, vagy más
hőálló edényben alufóliával letakarva 200 fokos sütőben 1-2 óra alatt
megsütjük. Félidőben vegyük le róla a fóliát, hogy szépen megpiruljon a bőre. A
fűszer keveréket magunk is elkészíthetjük, az általunk kedvelt összeállításban.
Én mindenből egy kávéskanállal teszek egy száraz serpenyőbe, kicsit átpirítom,
ezt az összemelegített, átpirított keveréket teszem a mozsárba, és összetöröm.
Az én keverékem a következő fűszerekből áll: koriander, kömény, szegfűszeg,
bors, fahéj
A zöldségeket megtisztítom, és kb egyenlő nagyságú hasábokra
vágom, sózom, borsozom, és olívaolajjal alaposan megpermetezem, fóliával
lefedem, és a hússal egy időben sütőbe
rakom. A fóliát erről is leveszem félidőben, megnézem puhák-e a zöldségek, ha
elég puhák addig sütöm tovább, amíg szép karamelizáltak lesznek.
A csirkét sütés után hagyom pihenni 10 percig, azután
szeletelem, és a zöldség körettel tálalom.
Ennél biztosabb jele nincs annak, hogy sikerült egy étel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése