2013. január 29., kedd

Fűszeres csirke









A csirke számomra az az étel, amit nem lehet megunni. Meg tudom enni reggel, délben, este. Egy nagyon finom elkészítési mód a sütés, és ha ez párosul a kínai 5 fűszerkeverékhez, vagy”Ne add Uram” azzal hasonlóan van ízesítve, hát az maga a tökéletesség. Ebben a kisvárosban nem mindig beszerezhető ez az olcsónak nem mondható fűszer. Tehát magad uram, ha szolgád nincsen. És akkor mára ennyi a közhelyekből. Térjünk a lényegre.




1 egész csirke
1 evőkanál 5 fűszerkeverék
1-2 evőkanál olaj

körethez
sárgarépa
petrezselyem gyökér
karalábé
cékla
burgonya
zellergumó


Elkészítés.
A csirkét alaposan bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, és jól besózunk, majd egy fél órára hűtőben pihentetjük. Ezután tepsibe, vagy más hőálló edényben alufóliával letakarva 200 fokos sütőben 1-2 óra alatt megsütjük. Félidőben vegyük le róla a fóliát, hogy szépen megpiruljon a bőre. A fűszer keveréket magunk is elkészíthetjük, az általunk kedvelt összeállításban. Én mindenből egy kávéskanállal teszek egy száraz serpenyőbe, kicsit átpirítom, ezt az összemelegített, átpirított keveréket teszem a mozsárba, és összetöröm. Az én keverékem a következő fűszerekből áll: koriander, kömény, szegfűszeg, bors, fahéj
A zöldségeket megtisztítom, és kb egyenlő nagyságú hasábokra vágom, sózom, borsozom, és olívaolajjal alaposan megpermetezem, fóliával lefedem, és  a hússal egy időben sütőbe rakom. A fóliát erről is leveszem félidőben, megnézem puhák-e a zöldségek, ha elég puhák addig sütöm tovább, amíg szép karamelizáltak lesznek.
A csirkét sütés után hagyom pihenni 10 percig, azután szeletelem, és a zöldség körettel tálalom.






Ennél biztosabb jele nincs annak, hogy sikerült egy étel


Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...