Befőzni bármikor lehet.
Amikor a multik kihasználják
gyümölcs utáni vágyunkat azzal, hogy a déligyümölcsök tömkelegét kínálják,
miért ne használhatnánk ki mi is őket. Bátram vegyünk az olcsó gyümölcsökből,
és tegyük el lekvárnak, vagy csak kompótnak. a mandarinból kiváló kompót
készíthető, amit akár gyümölcssalátához, akár tortadíszítésre, vagy csak
magában fogyaszthatunk. És ha még a nyári napokra is marad, a fagylaltokat
kiválóan kiegészíti, vagy ízesíti. Egyszóval kezdjünk hozzá mielőbb, hiszen
most van a szezonja.
A narancslekvár receptjét már korábban leírtam, de
készíthetünk citromból marmeládot, vagy akár sóban tartósított citromot.
És sorolhatnám, mennyi mindent
szeretünk ezekből a gyümölcsökből.
Én ma a kivi dzsemmel próbálkoztam, és bizton állítom,
érdemes volt. Szeretem ezt a fanyar gyümölcsöt, de őszintén bevallom, egy kiló
kifog rajtam. De azért nem mindegy hogy milyen kiszerelésben vásároljuk meg.
Jobban megéri egy egész dobozzal megvenni, hiszen 3-4 darab árából lehetünk egy
teljes doboz tulajdonosai. - Amellett, hogy a C-vitamin tartalma igen magas,
emlékeztet a pöszméte ízére. Talán éppen ezért készítettem hasonlóan, mint
ahogy a piszkelekvárt szoktam.
Hozzávalók
1 kg kivi
1 csomag befőző cukor
1 db citrom reszelt héja és leve
A citromot beáztatom a szokott módon sós vízbe, közben a
kiviket megpucolom, és botmixerrel pürésítem. Hozzáadom a reszelt citrom héját,
a citrom levét, majd összekeverem a befőző cukorral.
Csak addig főzöm, amíg teljesen felfő, és üvegessé válik.
Talán így a rövid forralási idő valamennyi C-vitamint megőriz benne.
Amikor forr, tiszta üvegekbe teszem, a tetejét rázárom és
öt percre fejjel lefelé fordítom, majd a felcímkézem, és a kamra polcára teszem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése