2012. április 30., hétfő

Narancsos-gyömbéres csirke







A reggeli napsütésben az ember szíve is átmelegszik és valami szépre gondol. A kávé melege, a friss kifli illata mind-mind arra szolgál, hogy a boldogság átjárja a szívünket.
Egy háziasszonynak mi is járna a fejében hajnalok-hajnalán, mint az, hogy mit is adjon a családi asztalra a déli harangszó idején.
A gondolatok cikáznak, repkednek, és egyszer csak beugrik, milyen jó is lenne valami finom, gyömbéres, valami édeskés hús, amit a család is szívesen venne.  
A keleties konyha mindig is elvarázsolt. Az egyik barangolásom során leltem erre a csirkehússal készült ételre, aminek az íze, az illata felülmúlhatatlan.                               

Hozzávalók

150 g sima liszt
1 kg kicsontozott, bőr nélküli csirkemell kockára vágva
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
2 evőkanál repceolaj
1,5 dl narancslé
1,5 dl narancslekvár
2 evőkanál  szójaszósz
1 evőkanál méz
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
3 evőkanál hideg víz
1 evőkanál kukoricaliszt
vágott zöldhagymát és a szezámmag, a díszítéshez

Elkészítés.
Tegyük a lisztet egy zacskóba, rakjuk bele a megsózott, megborsozott csirkemell darabokat, a zacskót lezárva fél órára tegyük a hűtőbe.
Melegítsük meg egy serpenyőben az olajat, tegyük bele csirkemell darabokat, süssük rózsaszínűre, szedjük ki a megsült húst egy tányérra, és tartsuk melegen. Érdemes több részletben kisütni a húst, hogy gyorsan piruljon, és ne főjön.
Ugyanabban a zsiradékba beletesszük a narancslevet, lekvárt, szójaszószt, mézet és a gyömbért. Keverjük össze, és forraljuk fel, hogy a serpenyő aljáról is leoldódjanak a pörkök. A keményítőt keverjük el kevés vízzel, adjuk a szószhoz, és forraljuk azzal is fel. Főzzük, amíg a mártás besűrűsödik. A csirkét hozzáadjuk a mártáshoz, és főzzük, amíg a hús jól átmelegedik. Díszítjük srégen vágott zöldhagymával, és szezámmaggal.
Rizzsel tálaljuk.










Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...